Situācija frontē Ukrainā ir sarežģīta – augstākais Ukrainas ģenerālis Valērijs Zalužnijs izteicies, ka, "tāpat kā Pirmajā pasaules karā, mēs esam sasnieguši tehnoloģiju līmeni, kas mūs noved strupceļā." Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis, ka Ukraina padoties negrasās, bet ambiciozu plānu realizēšanai armijai nepieciešami atbilstoši ieroči. Kāds ir noskaņojums frontē un vai Ukrainas atbalstītāju spars Latvijā joprojām ir noturīgs – par to trešdien, 15. novembrī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar "Twitter konvoja" veidotāju Reini Pozņaku un biedrības "SOS palīdzība Ukrainas armijai" vienu no dibinātājiem Emīlu Paupi-Balodi.

Ilgi gaidītas labas ziņas no frontes pienāk mazāk nekā gribētos - kara laukā dominē artilērija, aizsardzības pozīcijas un ierakumi, turklāt amatpersonas brīdina - līdz ar aukstā laika iestāšanos sagaidāms, ka Krievija atkal atsāks teroristiskus uzbrukumus Ukrainas vitāli svarīgajai infrastruktūrai, civiliedzīvotāju dzīves apstākļus padarot skarbus.

Atzīstot pretuzbrukuma lēno progresu frontes dienvidu sektorā, Zelenskis paziņojis, ka Ukrainai esot konkrēts kaujas plāns 2024. gadam, un paudis pārliecību, ka Ukrainu gaida panākumi. Sīkākus paskaidrojumus par šiem plāniem viņš nesniedza, taču atkārtoti uzsvēra, ka Kijiva ir gatava sarunām par karu izbeigšanu tad, kad Krievija būs izvedusi savu karaspēku no Ukrainas teritorijas.

Tikmēr nevalstiskās organizācijas Latvijā turpina neatlaidīgu darbu, lai atbalstītu Ukrainas karavīrus cīņā par brīvību – plaši pazīstamais "Twitter konvojs", kas piegādā automašīnas frontei, novembrī uz Ukrainu ceļo pat divas reizes nedēļā, bet biedrība "SOS palīdzība Ukrainai", kas jau kopš 2014. gada karavīriem palīdz sagādāt ne tikai dronus un dažādas dzīvību glābjošas ierīces, nule ar Čikāgas latviešu kopienas atbalstu no Norvēģijas iegādājusies četrus renovētus kāpurķēžu visurgājējus "Bandvagn 202".

Joprojām liela nozīme ir arī šķietamiem sīkumiem – arī šogad frontē noderēs ierakumu sveces un metāla bundžas, kurās karavīriem paslēpt pārtiku no žurkām. Ar kādu morāli šo ziemu sagaidīs vīri frontē un vai atbalstītāju spīts vēl nav nokausēta – skatieties raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!