Šo ziemu daudzi Latvijā aizvada ar bažām, vai spēs samaksāt rēķinus. Lai arī, piemēram, siltuma tarifi lielākoties vairs nav tik augsti kā iepriekšējā ziemā, tomēr šajā ziemā jāiztiek bez plaša valsts atbalsta. Kāds tarifu ziņā būs šis gads, vai šogad gaidāmi kādi būtiski tarifu kāpumi vai kritumi, un kurus rēķinus mums pašiem ir iespēja samazināt, un kā to izdarīt, par to ceturtdien, 11. janvārī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāju Aldu Ozolu un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektoru Jāni Miķelsonu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) informē, ka turpina ik nedēļu saņemt izvērtēšanai jaunus tarifu projektus. Janvārī zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stājas astoņiem komersantiem, bet deviņiem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifs samazinājies, nedaudz palielināsies. Vienlaikus kopumā siltumenerģijas tarifi 2024. gada janvārī būs būtiski zemāki nekā 2023. gada janvārī.

Bet nesen piedzīvotos elektroenerģijas cenu lēcienus "Nord Pool" biržā veicinājusi energoapgādes situācija Somijā – vairāku elektrostaciju darbības ierobežojumi un, iestājoties būtiski aukstākiem laika apstākļiem, nozīmīgi pieaugušais pieprasījums pēc elektroenerģijas, aģentūrai LETA pauda Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Savukārt, pēc SPRK vēstītā, Somijā ne tikai būtiski pieaudzis patēriņš, bet novērota arī atsevišķu elektroenerģijas ražotņu īslaicīga nedarbošanās – vairākām vidēji lielam elektrostacijām neplānoti nav pieejamas elektroenerģijas ražošanas jaudas.

Ņemot vērā šos cenu lēcienus, SPRK aicināja iedzīvotājus, kam noslēgti elektroenerģijas pakalpojuma līgumi par biržas cenu, pievērst uzmanību elektrības patēriņam.

Tikmēr "Eirobarometra" dati parāda, ka aizvadīto divpadsmit mēnešu laikā grūtības mēneša beigās nomaksāt rēķinus gandrīz nekad nav bijušas 62% Latvijas iedzīvotāju. Uz grūtībām reizēm nomaksāt rēķinus norādījuši 27% respondentu. Vēl 10% Latvijas iedzīvotāju visu laiku bijušas grūtības nomaksāt rēķinus.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!