Ar piektdienu, 12. janvāri, Latvijā izsludināta gripas epidēmija, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Cik augsta ir saslimstība ar gripu un Covid-19, kam ieteicams vakcinēties, vai ir laiks domāt par drošības pasākumiem? Par to un citiem jautājumiem žurnāliste Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" sarunājās ar epidemiologu, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu un infektoloģi Sniedzi Laivacumu.

SPKC atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties pret nopietnām saslimšanām ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija un aicina veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošinātu vakcinācijas iespēju.

Neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst 10 nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis līdz gripas sezonas sākumam.

Šobrīd joprojām ir ieteicams veikt vakcināciju pret gripu, lai iegūtu imunitāti pirms plašas gripas izplatības. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu "Efluelda" (senioriem) un vakcīna "Influvac Tetra". Valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!