Okupācijas muzeja direktores kabinetā naktī uz trešdienu iemests degmaisījums, bet piektdien iekšlietu ministrs pavēstīja, ka policija aizturējusi iespējamo vainīgo. Tikmēr bojājumi nodarīti vairākiem ar Latvijas vēsturi saistītiem objektiem. Kā šos notikumus vērtēt, cik bieži iepriekš notikusi vēršanās gan pret Okupācijas muzeju, gan vēstures piemiņas zīmēm, vai varam secināt, ka notikušais ir daļa no Krievijas hibrīdkara, un šādus uzbrukumus drīzumā varam gaidīt biežāk, par to pirmdien, 4. martā raidījumā “Spried ar Delfi” Andris Auzāns runāja ar Latvijas Okupācijas muzeja direktori Solvitu Vību un 14. Saeimas deputātu, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Ainaru Latkovski (JV).

Kā ziņots, Valsts policija (VP) ir aizturējusi personu, kura varētu būt vainojama degmaisījuma iemešanā Latvijas Okupācijas muzeja vadītājas Solvitas Vības kabinetā, aģentūrai LETA apstiprināja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Viņš izsaka lielu pateicību Valsts drošības dienestam un VP par profesionālo darbu, identificējot un aizturot šo personu.

"Neatsverama nozīme te bijusi izcilai sadarbībai ar Rīgas Pašvaldības policiju (RPP), un nozieguma operatīva atklāšana notikusi, pateicoties RPP Videonovērošanas centram," norāda ministrs.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Kozlovskis norāda, ka šis noziedzīgais nodarījums ir jāvērtē kopsakarā ar hibrīdkara apstākļiem, kuros pašlaik dzīvojam, un šādi noziegumi ir nopietns apdraudējums nacionālajai drošībai. Viņš cer, ka šis noziegums tiks vērtēts ar visu likuma bardzību un sods būs atbilstošs nodarījumam.

Arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka šis noziedzīgais nodarījums ir jāvērtē kopsakarā ar hibrīdkara apstākļiem, kuros pašlaik dzīvojam.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!