Pagājušajā gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajos un kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajos kriminālprocesos konstatēta iespējama 13,35 miljonu eiro materiālo zaudējumu radīšana publiskas personas institūcijām un iespējama kukuļu nodošana valsts amatpersonām kopsummā 133 985 eiro, liecina KNAB pārskats. Par šī gada prioritātēm, priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu un pārkāpumiem, korupcijas lietām un citiem jautājumiem žurnāliste Alina Lastovska 14. martā iztaujāja KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" redaktors Kārlis Arājs.

Birojs 2023. gadā sāka 36 kriminālprocesus, no kuriem 11 sākti pēc operatīvās darbības laikā iegūtās informācijas, septiņi izdalīti no lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem, trīs sākti no Administratīvo pārkāpumu izmeklēšanas nodaļas sniegtās informācijas un pārējie – no citiem informācijas avotiem. 2022. gadā sākti 32 kriminālprocesi, bet vēl gadu iepriekš 39 lietas.

Pārskata periodā izbeigti 12 KNAB lietvedībā esoši kriminālprocesi. Vienu biroja sākto kriminālprocesu pārņemšanai pret fizisko personu kopā ar lietas materiāliem birojs nodeva Ukrainas Ģenerālprokuratūrai, tādējādi sniedzot ievērojamu atbalstu Ukrainas Pretkorupcijas biroja (NABU) veiktai izmeklēšanai.

2023. gadā tāpat kā iepriekšējos gados visvairāk kriminālprocesu birojs sāka saistībā ar prettiesisku rīcību valsts un pašvaldību institūciju darbībā. Palielinājies sākto kriminālprocesu skaits par noziedzīgiem nodarījumiem publiskajos iepirkumos, bet finanšu sektorā ir novērojams samazinājums.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!