Sabiedrības uzmanības lokā no jauna atgriezies jautājums par to, vai sabiedriskajiem medijiem būtu jārada saturs krievu valodā. Šo tematu aktualizējusi Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekle Sanita Upleja-Jegermane, kas paziņoja, ka amatu pamet, bet vēlāk šo paziņojumu atsauca. Vairāki Saeimas deputāti viņas paziņojumu nosauca par ārkārtēju situāciju un trauksmes celšanu, lai pievērstu uzmanību valodas jautājumam. Kā šos jautājumus turpmāk risināt, kā arī par citiem aktuāliem sabiedrisko mediju darbības jautājumiem, otrdien, 19. martā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Sanitu Upleju-Jegermani, Latvijas Radio valdes priekšsēdētāju Unu Klapkalni un Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedi.

Kā ziņots, SEPLP locekle Sanita Upleja-Jegermane 5. martā iesniedza padomei paziņojumu par amata atstāšanu pēc pašas vēlēšanās. Viņa norādīja, ka lēmums pieņemts, pamatā balstoties uz diviem argumentiem.

Pirmkārt, viņai bijis no SEPLP atšķirīgs viedoklis par krievu valodas klātbūtni sabiedriskajos medijos. Pēc SEPLP locekles paustā, pērn viņa padomei uzsvērusi, ka SEPLP un sabiedriskajiem medijiem ir iespējams pieņemt lēmumu un sagatavoties pārmaiņām, lai 2026. gadā izbeigtu divvalodības un divkopienu sabiedrības veicināšanu.

Otrkārt, Uplejai-Jegermanei jautājumus esot radījusi "Cūku komiksa" publikācija portālā "Lsm.lv" 24. februārī, kad apritēja divi gadi kopš Krievija uzsāka neizprovocēto karu pret Ukrainu, kā arī tam sekojošie Latvijas Televīzijas darbinieku skaidrojumi, kas, viņasprāt, līdz galam neatbild uz sabiedrības paustajām bažām.

Savukārt 14. martā vietnē "X" Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs norādīja, ka SEPLP locekle Sanita Upleja-Jegermane turpinās veikt savus amata pienākumus līdz pilnvaru beigām.

Viņš atzīmē, Rīgas pilī aprīlī notiks diskusija par sabiedriskajiem medijiem un Uplejas-Jegermanes aktualizētajām problēmām. Rinkēvičs uzsvēra, ka pilnībā atbalsta Upleju-Jegermani un pateicās viņai par gatavību turpināt darbu.

Upleja-Jegermane vietnē "X" izteica pateicību Valsts prezidentam par atbalstu un publiski apstiprināja, ka atsauks savu paziņojumu par amata atstāšanu. "Turpināšu darbu pēc vislabākās sirdsapziņas," raksta SEPLP locekle.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!