Nākamā gada valsts budžetā papildu naudas jauniem tēriņiem nebūs un pie nemainīgas politikas Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes arī turpmākajiem gadiem ir pieticīgas. Lai veicinātu izaugsmi un mazinātu nevienlīdzību sabiedrībā, valdība kopā ar sociālajiem partneriem apņēmās veikt izmaiņas nodokļu politikā, taču vairāk nekā pusotru gadu ilgušais darbs un diskusijas šonedēļ ar panākumiem nevainagojās – Finanšu ministrija atcēla piedāvājuma prezentāciju un paziņoja, ka turpinās diskusijas ar partneriem. Kādai jābūt turpmākajai rīcībai? Par to diskutējām "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar Alinu Lastovsku.

Pirmā darba sanāksme ar Finanšu un citām ministrijām, sociālajiem un sadarbības partneriem par priekšlikumu sagatavošanu nodokļu politikas pamatnostādnēm 2024. – 2027. gadam notika 2023. gada janvārī. Darbs ieilga, jo pa šo laiku mainījās gan valdības vadītājs un koalīcijas partneri, gan valsts budžeta prognozes.

Šonedēļ Finanšu ministrija (FM) visbeidzot pavēstīja, ka pusotra gada darba rezultātu tā prezentēs trešdien, 21. augustā, tomēr dažas stundas pirms plānotās preses konferences paziņoja, ka partneru "atšķirīgu viedokļu" dēļ darbs pie izmaiņām nodokļos tiks turpināts. Skarbāko kritiku FM redzējumam veltījušas darba devēju organizācijas, kas norāda - piedāvātais nodokļu izmaiņu scenārijs ne tikai neatbilst valdības deklarācijā noteiktajiem mērķiem, bet arī turpinās Latvijas ekonomikas stagnāciju un atpalicību no kaimiņvalstīm.

Par šonedēļ publiskotajām makroekonomikas un valsts budžeta prognozēm, par neskaidrībām saistībā ar nodokļu izmaiņām un par to, kam un cik ātri jānotiek turpmāk, skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!