Foto: Delfi, Shutterstock

Šonedēļ Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā pēc vairāku dienu ilgas cīņas par dzīvību miris četrus gadus vecs zēns, kurš saslimis ar difteriju un nav bijis vakcinēts. Šī vēsts satricinājusi sabiedrību, jo šīs bīstamās infekcijas smagās sekas iespējams novērst ar vakcīnas palīdzību, kas turklāt iekļauta bērniem obligāto vakcīnu sarakstā. Kam jāuzņemas atbildība par bērna nevakcinēšanu un vai Latvijas vakcinācijas politikā nepieciešamas pārmaiņas? Par to piektdien, 20. septembrī, pulksten 12 diskutēsim "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc".

Sarunā piedalīsies veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja Dace Gardovska, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska, vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītājas vietniece Laila Henzele.

"Tas ir nepieņemami, ka modernas medicīnas laikmetā mēs zaudējam bērnus no slimībām, no kurām medicīna jau radusi efektīvu aizsardzību, mēs nevaram atļauties šādi zaudēt bērnus," iepriekš paudis veselības ministrs.

Kopā ar smagi saslimušo zēnu slimnīcā ārstējās arī viņa divas māsas un viens pieaugušais - arī viņi bija inficējušies ar difteriju. Tomēr, pat redzot sava bērna ciešanas, vecāki domas par vakcinēšanos nav mainījuši, vēstīja sabiedriskais medijs.

Latvijā bērni ir obligāti vakcinējami pret 14 infekcijas slimībām, vienlaikus vecākiem ir tiesības atteikties vakcinēt savus bērnus.

Imunizācijas valsts padomē šonedēļ pārrunāta gan aktuālā difterijas saslimstības situācija, gan arī priekšlikumi vakcinācijas un imunizācijas politikas uzlabošanai.

Vai obligātās vakcinācijas politika Latvijā jāpadara stingrāka un kam jāuzņemas atbildība par bērna nevakcinēšanas sekām? Un kāda ir dezinformācijas ietekme uz sabiedrības veselību, un mūsu iespējas cīnīties ar tās izplatību? Par to diskutēsim raidījumā.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz epastu "akapec@delfi.lv" vai rakstiet tiešraides laikā platformā "Slido.com", izmantojot atslēgvārdu #vakcinas.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!