Pirms diviem gadiem gājām balsot, lai ievēlētu jaunus deputātus, un nu pagājusi puse no 14. Saeimas pilnvaru termiņa. Kandidējot politiķi piedāvāja daudz solījumu un ideju, bet vai aizvadītajos divos gados paveiktais ir pietiekams iemesls svinībām – par to Saeimā pārstāvētie politiķi diskutēja "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar Alinu Lastovsku.

Aizvadīto divu gadu laikā ievēlēts jauns Valsts prezidents, Saeimā un valdībā mainījušies gan premjeri, gan koalīcijas partneri, bet varas groži joprojām ir "Jaunās Vienotības" (JV) rokās.

14. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas un pašas vēlēšanas notika Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā ēnā. JV veidotā koalīcija ar NA un AS un Krišjāni Kariņu priekšgalā solīja kara izraisīto energoresursu cenu pieauguma krīzi un tai sekojošo inflācijas lēcienu ne tikai risināt, bet arī izmantot kā iespēju panākt plašu "ekonomikas transformāciju", lai pārkārtotu mūsu tautsaimniecību un uzlabotu labklājību.

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām JV plāni panākt koalīcijas paplašināšanu beidzās ar valdības izjukšanu – Kariņš atkāpās no amata un jaunu valdību ar "Progresīvajiem" un ZZS izveidoja Evika Siliņa, par prioritāti izvirzot labklājību, drošību un valsts aizsardzību, Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtas veicināšanu. Šai valdībai septembrī apritēja gads. Diskutējot ar sociālajiem partneriem par Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto 2025. gada budžeta projektu Siliņa šonedēļ pauda, ka šis ir krīzes laiks kā 2009. gadā, tikai to izraisījuši citi iemesli. Viņai oponēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, ka pats personīgi ekonomiskās krīzes pazīmes nesaskatot: "Mums ir pilnīgi cita politiskā un drošības politikas situācija".

Ir vai nav krīze valstī un cik veiksmīgi divus gadus strādājusi 14. Saeima? Par to skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!