Foto: Delfi, LETA

Noslēdzoties Arhitektūras nedēļai, 18. oktobrī Rīgas cirkā tiks pasniegtas Arhitektūras gada balva. Uz to pretendē arī pārbūvētais "Jaunais Rīgas teātris" (JRT) - projekts, kas tapis arhitektes Zaigas Gailes vadībā. Piektdien, 18. oktobrī, pulksten 12 raidījumā "Kāpēc" žurnāliste Alina Lastovska ar Gaili sarunāsies par jautājumiem, kas mūsu ikdienu ietekmē tikpat daudz kā politiķu lēmumi - par arhitektūru, pilsētvidi un citiem tematiem.

JRT pārbūves ceļš ir bijis garš, klupieniem, diskusijām un pārdomām bagāts, un ar vairākām pauzēm viss process kopumā ir aizņēmis tieši 10 gadus – 2013. gadā tika izsludināts projektēšanas konkurss, 2023. gada decembrī teātra ēka pēc pārbūves tika nodota ekspluatācijā.

Intervijā žurnālam "Ir" Gaile pirms nedēļas paudusi, ka "Pēc JRT projekta tagad ne no kā nav bail", un arhitektes dienaskārtībā jau ir nākamās divas vēsturiskās ēkas - Riharda Vāgnera nams pašā Vecrīgas sirdī un "Mūzikas māja" Blaumaņa ielā, kur par baletdejotāju tapa Mihails Barišņikovs.

Kā attīstās Rīga? Vai pret savām vēsturiskajām vērtībām izturamies ar pietiekamu pietāti? Kā arhitektu veidotā vide ietekmē rīdziniekus? Par šiem un citiem jautājumiem runāsim raidījumā.

Savus jautājumus raidījuma viešņai varat sūtīt uz epastu "kapec@delfi.lv" vai rakstīt platformā "Slido.com", izmantojot mirkļbirku "arhitektura".

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!