Foto: DELFI

"Vienīgais veids, kā apturēt Krieviju - sadot tai pa žokli," uzskata Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētāja pirmais vietnieks Narimans Dželjals. Viņu 2021. gadā aizturēja Krievijas varas pārstāvji un notiesāja uz 17 gadiem ieslodzījumā, bet šogad jūnijā viņš atbrīvots ieslodzīto apmaiņas rezultātā. Šonedēļ Dželjals ieradies Rīgā, kur notiek Starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits. Intervijā raidījumam "Kāpēc" žurnāliste Alina Lastovska iztaujāja Dželjalu par atbalstu Ukrainai, par to, vai Krievija atbildēs par saviem noziegumiem un arī par Krimas pamatiedzīvotāju vajāšanu.

Samits Rīgā ir daļa no Latvijas visaptverošā atbalsta Ukrainai un ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā. Tā mērķis - izcelt Krievijas agresijas globālo ietekmi un turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus. Samitu rīko Saeima ciešā sadarbībā ar Ukrainas parlamentu - Augstāko Radu, un tajā piedalās delegācijas no aptuveni 50 pasaules valstīm.

Samitā eksperti spriedīs par efektīvu starptautisko mehānismu nepieciešamību un starptautiskā tribunāla izveidi, lai agresorvalsti sauktu pie atbildības par kara noziegumiem, kā arī garantētu taisnīgumu cietušajiem. Tostarp dalībnieki uzsvērs demokrātisko valstu un starptautisko organizāciju lomu tiesiskuma nodrošināšanā. Tāpat daļa samita būs veltīta sarunām par Ukrainas atziņām un iespējām tās gūto pieredzi izmantot valstīm, kas sastopas ar Krievijas radītiem izaicinājumiem drošības jomā, tostarp hibrīddraudiem.

Samitā piedalās arī bijušais Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Jānis Kažociņš, kuru raidījuma otrajā daļā iztaujājām par aktualitātēm īsumā par galvenajām aktualitātēm frontē un Ziemeļkorejas karavīru iesaisti, kā arī par Krievijas saukšanu pie atbildības par kara noziegumiem Ukrainā un par kara ietekmi uz Eiropas drošību.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!