Valdība otrdien lēmusi piešķirt 57 miljonus eiro veselības aprūpes nozarei – tā ir mazāk nekā puse no mediķu prasītā. Iepriekš aprēķināts – lai rudenī valsts finansētie pakalpojumi netiktu apturēti, ir nepieciešami vismaz 140 miljoni eiro. Vai līdz gada beigām medicīnas iestādes tomēr saņems visus prasītos līdzekļus un kas Latvijas mediķus un pacientus sagaida nākamgad? Par to diskutējām "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Ortveina (AS), Latvijas Jauno Ārstu asociācijas valdes loceklis Jānis Vētra, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Ainis Dzalbs un Latvijas Pacientu organizāciju tīkla pārstāve Gunita Berķe.

Veselības nozare jau 2023. gada budžetā atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm prasīja piešķirt papildus 306 miljonus eiro, taču tai paredzēti tikai 85,8 miljoni, no kuriem lielākā daļa tika novirzīta mediķu atalgojuma celšanai un onkoloģijai.

Maijā mediķi devās vērienīgā protesta akcijā, aicinot piešķirt nozarei papildus 140 miljonus eiro, pretējā gadījumā jau rudenī nāktos slēgt plānveida pacientu pieņemšanu un valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi vairs nebūtu pieejami. Pārskatot ministriju un valsts iestāžu budžetus, daļu prasītās naudas – 57 miljonus – nozare saņems jau šomēnes vai jūlijā, bet pārējais finansējums tiktu rasts, turpinot sekot budžeta izpildei un palielinot apropriāciju "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem". Šie miljoni ļaus nozarē novērst situācijas pasliktināšanos, proti, rindas uz valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem tiktu saglabātas esošajā līmenī.

Taču mediķu un pacientu organizācijas uzsver, ka nozares finansējums joprojām ir nepietiekams - valsts budžetā 2024. gadam būtu jāparedz papildu finansējums veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 310 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus VM turpina darbu pie slimnīcu pakalpojumu tīkla reformu plāna un obligātās veselības apdrošināšanas modeļa izstrādes.

Vai šogad no krīzes medicīnā izdosies izvairīties un vai turpmākajos gados situācija varētu uzlaboties – skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!