Pērn nedēļu pirms vēlēšanām Saeima pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā. Cilvēkiem, kuri savulaik Latvijas pasi nomainījuši pret Krievijas pilsonību, piešķirtās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas būs derīgas līdz 1. septembrim, bet, lai varētu pieteikties Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusam un turpinātu dzīvot Latvijā, viens no nosacījumiem – jāapgūst latviešu valodas pamatzināšanas. Vairāki tūkstoši Krievijas Federācijas pilsoņu par likuma prasību izpildi nav likušies ne zinis. Kāda būs viņu nākotne Latvijā – vai viņiem draud deportēšana tuvākajā laikā, vai valsts dos vairāk laika saistību nokārtošanai? Par to piektdien, 1. septembrī, pulksten 12 skatieties "Delfi TV" raidījumu "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts"), Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze, juriste, cilvēktiesību aktīviste Elizabete Krivcova ("Saskaņa"), zvērināts advokāts Lauris Liepa, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība) un pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnāliste Inga Spriņģe.

Kopumā pastāvīgās uzturēšanās atļaujas jāpārskata aptuveni 25 000 Krievijas pilsoņu, valodas pārbaude jākārto aptuveni 18 000 cilvēku, tomēr liela daļa nav izrādījuši nekādas pazīmes, ka grasītos šīs prasības pildīt. Iekšlietu ministrija prognozē, ka 2. septembrī uzturēšanās atļaujas kļūs nederīgas aptuveni 10 000 Krievijas pilsoņu, kuriem uzturēties Latvijā vairs tiesību nebūs, tāpat viņi zaudēs sociālās garantijas, pieeju valsts apmaksātai veselības aprūpei un viņi nevarēs legāli strādāt.

Pirms nedēļas valdība slēgtā sēdē vienojusies - lai dotu vairāk laika apgūt valodu vai pamest Latviju, šiem Krievijas pilsoņiem varētu ļaut pieteikties termiņuzturēšanās atļaujai vēl uz diviem gadiem. Pēc diviem gadiem, lai paliktu Latvijā, viņiem atkal būtu jāpiesakās pastāvīgās uzturēšanas atļaujai, tomēr jautājumu par to, vai un kādas izmaiņas veikt Imigrācijas likumā, lems Saeima. Tai arī būs jāizšķiras, vai šie Krievijas pilsoņi Latvijā varēs strādāt laikā, kamēr tiek izskatīti dokumenti termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai, vai viņiem būs pieejami valsts pabalsti un apmaksātas vizītes pie ārstiem.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!