Pirms nedēļas, 15. septembrī, Saeima apstiprināja Evikas Siliņas (JV) veidoto Ministru kabinetu, kurā "Apvienoto sarakstu" (AS) un "Nacionālo apvienību" (NA) nomainījuši "Progresīvie" (P) un "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS). Jaunās valdības deklarācijā ir teju desmit reižu mazāk punktu nekā iepriekš Krišjāņa Kariņa (JV) valdības pieņemtajā deklarācijā. Kādas pārmaiņas sola jaunā valdība un vai pamatotas ir cerības uz dinamiskiem risinājumiem sasāpējušos jautājumos? Par to skatieties "Delfi TV" raidījumu "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Raidījumā piedalījās finansists un investors Ģirts Rungainis, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle, biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktors Andris Bērziņš, Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Struberga, Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes locekle Anna Klēšmite-Blūma un izglītības tehnoloģiju uzņēmuma "Edurio" Latvijas komandas vadītāja Lauma Tuča.

Jau ziņots, ka JV, AS un NA veidotā koalīcija sašķobījās pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kad trim partijām neizdevās vienoties par vienu kandidātu un šajā amatā ar opozīcijas – P un ZZS balsīm ievēlēja ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Pēc neveiksmīgām koalīcijas paplašināšanas sarunām visas vasaras garumā Kariņš augusta vidū paziņoja par atkāpšanos, bet AS pavēstīja, ka vairāku mēnešu darbs reizē ar valdības beigām "aizgājis mēslainē".

Stājoties premjerministres amatā, Siliņa apņēmās: "Mans darbs būs vērsts uz to, lai uzņēmējs justu, ka viņu neapgrūtina ar lieku birokrātiju. Skolēns justu, ka viņš saņem izglītību, ar kuru var konkurēt gan vietējās, gan ārvalstu augstskolās. Cilvēks, kas piedzīvo vardarbību, justu, ka valsts grib un spēj viņu pasargāt. Ka pacients redz, ka rindas kļūst īsākas, ka katrs seniors redz un jūt, ka kļūst sociāli aizsargātāks. Lai vienkārši katra ģimene sajustu, ka tā ir Latvijai vajadzīga."

Ekspertu diskusijā vērtēsim, vai valdības izvirzītos mērķus varam saukt par ambicioziem un vai varam gaidīt drīzus risinājumus samilzušām problēmām.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!