Lai gan 13. Saeimā deputātam Aldim Gobzemam, kurš tika ievēlēts no KPV LV, neizdevās nedz izveidot valdību, nedz iekļūt koalīcijā, politiķis ir pārliecināts, ka viņam "viss sanāk" un ar jaunizveidoto partiju "Katram un katrai" opozīcijā nebūs jāpaliek. Intervijā raidījumu ciklā "Nākamais, lūdzu!" partijas pārstāvji – Gobzems, Aivars Strakšas un Raimonds Lazdiņš – skaidroja savu viedokli par attiecībām ar Krieviju, alkoholisma problēmu Latvijā, aizsardzības un nodokļu politiku, par sieviešu lomu politikā un iespējamajiem sadarbības partneriem Saeimā.

"Katram un katrai" programmā atrodami vairāki solījumi, kuru izpildīšanai būtu nepieciešami ievērojami līdzekļi, piemēram, 100 eiro pabalsts par katru bērnu, bezmaksas transports pensionāriem, vairāku nodokļu samazināšana un atcelšana. Lazdiņš apgalvoja – lai šos solījumus izpildītu, papildus būtu nepieciešami apmēram 360 miljoni eiro vienā gadā. Naudu šiem mērķiem varētu iegūt, mainot prioritātes, bet, pēc Strakšas domām, tā būtu rodama, "pareizāk apsaimniekojot budžetu un nozares."

Kā raidījumā norādīja "Katram un katrai" pārstāvji, partijas prioritāte numur viens esot ģimenes un bērni, tāpēc "katrai sievietei, kura piedzemdēs bērnu, Gobzems kā premjers pirmajā dienā piešķirs 5000 eiro", apgalvoja saraksta līderis. Šo solījumu deputāts nolēma atgādināt brīdī, kad žurnāliste uzdeva jautājumu par viņa iepriekš pausto, ka "politika nav domāta sievietēm". Pēc Gobzema domām, tas nav svarīgs jautājums. Tiesa, vēl pašā raidījuma sākumā deputāts uzsvēra, ka pats pirmais darāmais darbs, kļūstot par valsts vadītāju, būšot "nogriezt finansējumu "Delfiem"", kaut arī portāls ir privāts medijs un tā uzņēmējdarbības modelis nav balstīts valsts finansējumā.


Lūgti izteikties par Latvijas lēmumu atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, Gobzems pauda, ka tas neesot Latvijas iedzīvotāju interesēs: "Ja jau pieņemti tik drosmīgi lēmumi, kāpēc tur ir vēstniecība un kāpēc Latvijā ir kaut viens Krievijas pilsonis? Ja tā, tad aizklapējiet ciet!"

Uz vairākiem konkrētiem jautājumu deputāta amata kandidātu atbildes bija izvairīgas, piemēram, Strakšas atturējās nosaukt, līdz kādam skaitam būtu jāsamazina Saeimas deputātu skaits, vien pieļāva, ka tam jābūt atkarīgam no tā, "cik labi jūtas tauta". Savukārt, runājot par partijas programmā minēto mērķi samazināt ierēdņu skaitu, Lazdiņš apgalvoja, ka ierēdnim šobrīd "izdevīgāk izvēlēties mazāk darīt, jo tad viņus mazāk sitīs," tāpēc jāpārskata ierēdņu funkcijas un jānodrošina "cilvēka cienīgs atalgojums".

Deputāts Gobzems, kurš pēdējā laikā savos sociālajos tīklos pievērsies alkoholisma un bezpajumtnieku problēmām, arī bija izvairīgs, atbildot uz jautājumu, ko šajos četros gados deputāta amatā darījis, lai ar alkoholisma problēmu cīnītos. Partijas līderis vien norādīja, ka visas iniciatīvas grūti atcerēties, bet viņš esot nobalsojis "visos priekšlikumos" un ierosinājis ierobežot alkohola tirdzniecību svētdienās.

Piedāvājam iepazīties ar raidījuma saturu:

Jautāts, kam vēlētājiem ticēt – Gobzema periodiskajiem paziņojumiem par plāniem pamest Latviju vai aiziet no politikas, vai arī viņa partijas solītajam – Gobzems savus pretrunīgos izteikumus skaidroja kā politisko taktiku pretinieku maldināšanai.

"Gobzema kunga retorikā ir vairākas lietas, kas mani rada bažīgu, skatoties no cilvēka viedokļa," jautāts par partijas līdera publisko komunikāciju, teica Lazdiņš, atsaucoties uz dažādiem sodiem, kas Gobzemam uzlikti par administratīvajiem pārkāpumiem. Šo sodu atšķirības radot bažas par kritērijiem, pēc kuriem tie noteikti.

"Mana enerģija un mans iekšējais spēks ir tāds, ka es viens pats esmu partija!" pavēstīja Gobzems, jautāts, vai "Katram un katrai" ir "viena cilvēka partija". Viņš tomēr uzsvēra, ka šajā partijā esot trešais lielākais biedru skaits Latvijā, savukārt Strakšas piebalsoja, ka "ar demokrātijas procesiem partijā ir stipri labāk, nekā valstī kopumā".

Jautāts, vai nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, Lazdiņš tiešā veidā atbildēt atteicās, tā vietā izvelkot savu pasi un rādot tajā zīmogu par Ukrainas robežas šķērsošanu. Strakšas savukārt norādīja, ka "mēs vienmēr esam iestājušies, ka mēs karu nosodām, atbalstām ukraiņu tautu un mēģinājumus mūs saistīt – nu tas ir vienkārši tāds mēģinājums no mūsu konkurentiem mūs diskreditēt".

Jautāts, vai "Katram un katrai" partijas iekšienē izvērtē saņemto ziedojumu izcelsmi un likumību, piemēram, no par naudas atmazgāšanu Krievijā tiesātā partijas valdes locekļa Agra Freifalta saņemtos ziedojumus, Gobzems vairākkārt pārtrauca raidījuma vadītāju un paziņoja, ka neļaušot ""Delfiem" izplatīt propagandu", norādīja, ka naudas izcelsmi jāpārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts ieņēmumu dienestam, līdz visbeidzot paziņoja, ka "man ir garlaicīgi jūsu jautājumi, ejam uz priekšu".

Uz jautājumu, vai Gobzems joprojām domā, ka "politika ir domāta večiem", politiķis centās mainīt sarunas tematu, piedāvājot parunāt par to, ka pēc mēneša cilvēki nespēšot samaksāt rēķinus un izskolot bērnus. Tāpat viņš piedāvāja žurnālistei pēc ētera parādīt atšķirību starp vīrieti un sievieti, bet nedaudz vēlāk pavēstīja, ka viņa viedokli pret sievietēm raksturo partijas programmā solītais, ka "katrai sievietei, kura piedzemdēs bērnu, Latvijas republikas pilsone, Aldis Gobzems, ja būs premjers, pirmajā dienā piešķirs 5000 eiro".

"Es nestrādāšu opozīcijā. Man dzīvē viss sanāk, visam, kam es pieskaros, sākot ar alkoholiķiem un beidzot ar bērniem," pārliecināts deputāts.

Jautāts, ko darījis, lai samazinātu alkohola patēriņu Latvijā Gobzems atsaucās uz ierosinājumu aizliegt tirgot alkoholu svētdienās, jo "svētdienās dzer deģenerāti".

Gobzems aizsvilās arī jautājumā par Krievijas atzīšanu par terorismu atbalstošu valsti, ko viņš neatbalstīja, norādot, ka Latvija kā valsts no tā neko neesot ieguvusi.

"Deputātiem būtu ļoti labi saprast, ka viņu skaits ir atkarīgs no tā, cik labi jūtas tauta," tā par ieceri samazināt deputātu skaitu Saeimā teica Strakšas. Jo mazāk iedzīvotāju valstī, jo mazāk deputātu vajadzīgs. Cik deputātiem būtu jābūt tagad, Strakšas neprecizēja.

Partijas programmā iekļauts solījums palielināt aizsardzības jomas budžetu līdz 2,5% no IKP, un Lazdiņš pauda, ka "drošības nekad nevar būt par daudz". Kandidāti gan neprecizēja, līdz kuram gadam to grib izdarīt, Gobzemam sakot: "Būsim objektīvi - par kādu valsts aizsardzību mēs varam runāt, ja netiekam ar padsmit bomžiem Rīgā galā?"

Jautāts par to, ar kuriem politiskajiem spēkiem gribētu vai negribētu sadarboties pēc vēlēšanām, Gobzems aicināja: "Nedalīsim nenomedītu lāci!" Viņš gan piebilda, ka ar "Vienotību" noteikti nesadarbošoties, paužot pārliecību, ka "ir jābūt smagai garīgai slimībai", lai balsotu par "Vienotību" vai Nacionālo apvienību.

Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!