Ar debatēm 28. septembrī pulksten 12, kurās piedalīties aicināti sešu sarakstu izvirzītie premjerministra amata kandidāti, turpinās priekšvēlēšanu raidījumu cikls "Nākamais, lūdzu!". Šoreiz studijā Miroslavs Mitrofanovs un Aleksejs Rosļikovs. Aivars Lembergs, Uģis Mitrevics, Ivars Zariņš un Krišjānis Kariņš, sākotnēji piekrita piedalīties debatēs, bet doto vārdu neturēja.

Piedalīties premjerministra amata kandidātu debatēs aicināti tika to vēlēšanu sarakstu pārstāvji, kuru reitings Latvijas sabiedrisko mediju publicētajās socioloģiskajās aptaujās pārsniedz 2%. Ņemot vērā, ka šim kritērijam atbilst 12 saraksti, kvalitatīvu debašu norises nodrošināšanai saraksti tika sadalīti divos raidījumos atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas izlozētajiem kārtas numuriem. Tādējādi bija paredzēts, ka katrā raidījumā piedalīsies gan valdošās koalīcijas, gan Saeimas opozīcijas, gan Saeimā nepārstāvētu vai jaundibinātu politisko spēku pārstāvji. Proti 28. septembra debatēs piedalīties bija aicināti sešu sarakstu pārstāvji - saraksts 1. Jaunā VIENOTĪBA, saraksts 2. "Latvijas Krievu savienība", saraksts 3. Zaļo un Zemnieku savienība, saraksts 7. "Saskaņa" sociāldemokrātiska partija, saraksts 8. Politiskā partija "Stabilitātei!" un saraksts 11. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

"Delfi" uzaicinājumus piedalīties debatēs politiķiem nosūtīja jau augusta sākumā, skaidri norādot atlases principus, un visi aicinātie savu dalību rakstveidā apstiprināja. Tomēr vēlāk politiķi sāka izvirzīt pretenzijas par to, ar kuriem konkurentiem būtu vēlama vai nepieciešama diskusija - vispirms 29. augustā "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka nedebatēs ar Zaļo un Zemnieku savienības kandidātu Lembergu, vēlāk 21. septembrī "Saskaņas" pārstāvis Zariņš sūrojās, ka tiekot nodalīts no "varas partijām". 26. septembra vakarā dalību atsauca Nacionālās apvienības kandidāts Mitrevics, savu lēmumu nekādā veidā nepaskaidrojot, un, visbeidzot, dienu pirms raidījuma arī Lembergs paziņoja, ka "īsti neredz jēgu" piedalīties debatēs.

"Delfi" uzskata, ka politiķim, kurš vēlas vadīt valsti turpmākos četrus gadus, ir pienākums turēt doto vārdu un par plānotajiem darbiem atbildēt publisku debašu formā. Politiķi nevar diktēt medijiem nosacījumus, ar kuriem konkurentiem pieļaujamas vai nepieciešamas diskusijas, jo tas ir pretrunā ar mediju neatkarības, vārda brīvības un demokrātijas principiem. Līdz ar to šajā debašu raidījumā piedalās "Latvijas Krievu savienības" premjerministra amata kandidāts Mitrofanovs un partijas "Stabilitātei!" premjerministra amata kandidāts Rosļikovs.

Jau vēstīts, ka no 19. augusta līdz pat 30. septembrim "Delfi" piedāvāja īpašu 14. Saeimas vēlēšanām veltītu raidījumu ciklu "Nākamais, lūdzu!" – kandidātu sarakstu līderu intervijas un debates. Visu cikla raidījumu saraksts pieejams šeit.

Gan raidījumu ciklu "Nākamais, lūdzu!", gan tradicionālo "Delfi" pirmsvēlēšanu rakstu un politiskās analīzes sadaļu "Domā, spried un sver!" līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds, kas portālam "Delfi" piešķīris naudu programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanā" ietvaros.

Raidījuma epizodes ir pieejamas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!