Paklausīgs suns, kas izpilda saimnieka komandas – īsts sapnis. Taču, lai līdz tam tiktu, ir jāiegulda darbs. Uz to norāda arī sertificēta kinoloģe Valērija Šunkarova-Sai, viesojoties dzīvnieku aprūpes centra "PetCity" un "Delfi Brand Studio" veidotajā podkāstā "Mājas mīlulim". Speciāliste zināšanas pārbaudījusi arī praksē, skolojot savus mīluļus – četrus basendži šķirnes suņus un vienu Rodēzijas ridžbeku, kuri visi ir izstāžu čempioni.

"Mājās var apmācību uzsākt, lai suns zinātu pamata paklausības komandas," saka Valērija. Bāzes komandas, kuras mājās apgūt, ir "sēdi", "guli", "stāvi", "blakus" un "šurp", kā arī parādīt zobus. Valērija pati to saviem suņiem veiksmīgi iemācījusi ar kāda našķa palīdzību, īpaši motivējoši tas būs tad, ja suns ir izsalcis. Pēc katras pareizi izpildītas komandas, iedodot sunim našķi, viņš būs atalgots par darbiņu. Kad pamata apmācības mājās sāktas, saimnieks kopā ar suni jau var doties uz apmācībām pie suņu trenera.

Kinoloģe gan norāda, ka darbs ar suni mājās, skatoties, piemēram, video pamācības internetā, var neveikties tik viegli, jo strādāt ar dzīvnieku ir sarežģīti. Profesionāls treneris no malas var novērot, cik korekta ir apmācība, tāpēc klātienes mācības ir nepieciešamas. Doties uz klātienes suņu skolu var jau kucēns, kurš saņēmis visas obligātās vakcīnas un nogaidījis karantīnas periodu, kad ir aptuveni četrus mēnešus vecs.

Vai uz suņu skolu jāved visu šķirņu dzīvnieki? Kinoloģe uzskata, ka viennozīmīgi, jo tas saimniekam palīdzēs ar savu mīluli komfortabli sadzīvot, kā arī saimnieks zinās, kā ar savu suni apieties dažādās situācijās, veidos kontaktu un suns ieklausīsies saimnieka pavēlēs. Speciāliste arī norāda, ka nav tādas šķirnes suņa, kas nepadotos dresūrai un pretotos tai ar visiem spēkiem. "Katru suni var apmācīt, un tas ir atkarīgs tikai no cilvēka." Ir, protams, grūtāk apmācāmi suņi, tomēr, ieguldot pamatīgu darbu, arī tas beigās izdodas. Valērija pēc savas pieredzes novērojusi, ka izteikti viegli ir apmācīt labradorus, Jorkšīras terjerus, kuri ir ļoti gudri.

Kas vēl jāzina par suņu apmācību dalībai izstādēs, kā arī sadzīvei? Klausies "Mājas mīlulim" visu sarunu un uzzini!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!