Foto: DELFI

Vai sievietes sagaida, ka vīrietis viņām atvērs durvis, palaidīs apsēsties un palīdzēs uzvilkt mēteli? Šādu pieklājības normu piekopšana liek justies novērtētām, apliecina cieņu un ir jauks žests, vai tomēr reprezentē atšķirīgu attieksmi un to, ka netiec ar kaut ko galā? Kurā mirklī tiek pārkāptas robežas, un kad pieklājīgais žests kļūst nevēlams un neveikls? Cik būtiski ir novērtēt situāciju un tās kontekstu, lai pieklājīgie žesti neradītu otram diskomfortu? Par šiem un citiem jautājumiem trīs žurnālistes – Alina Lastovska, Olga Dragiļeva un Anastasija Tetarenko-Supe – diskutē podkāsta "Visas labas" otrās sezonas pirmajā epizodē.

Džentlmeņu "enciklopēdijās", rakstos ir dažādi ieteikumi par to, kas vīrietim ir jādara, lai parādītu, ka ir pieklājīgs, – atvērt sievietei durvis, palīdzēt uzvilkt mēteli vai iedot savu žaketi, ja viņai ir auksti. Kā labais tonis tiek uzskatīts tas, ka vīrietis pirms došanās ārā ar dāmu ir pārbaudījis, kādi laikapstākļi ir sagaidāmi, lai viņa, piemēram, nesalītu. Pieklājība arī prasot, lai vīrietis, ejot pa ielu kopā ar sievieti, iet satiksmes pusē, ļauj viņai pirmajai pasūtīt ēdienu un nes lietas sievietes vietā. Šādu pieklājības žestu uzskaitījumu varētu turpināt vēl ilgi.

Vai pieklājīgais žests – palīdzēt uzvilkt sievietei mēteli –, nespējot to izdarīt pareizi, nepadarītu visu situāciju tikai neveiklāku, sliktāku un nepatīkamāku? Kāpēc vīrietis sievietei pirmais nevarētu pasniegt roku sasveicinoties? Vai ziedus dāvināt var tikai sievietēm un vīriešiem pieklājas svētkos saņemt dāvanā kādu grādīgu dzērienu? Un galu galā – vai visu uzskaitīto pieklājības normu priekšgalā nevajadzētu atrasties vienkārši "cienīt sievieti"? Jaunākajā "Visas labas" epizodē par to, kā dažādi pieklājības žesti liek justies sievietēm, un to, vai tiešām vienmēr tie ir nepieciešami.

"Visas labas" ir podkāsts ar 16 epizodēm, kur žurnālistes pievērsīsies plašam tematu lokam – kā bērni ietekmē sievietes dzīvi, zināšanas un mīti par sieviešu reproduktīvo veselību, mentālo veselību, "labās meitenes" sindroms, kāpēc arvien ir dzīvi aizspriedumi par feminismu – un daudzām citām tēmām.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!