Veselība, stabils un uzticams partneris, pietiekami finansiālie līdzekļi un veiksme – šie ir daži no aspektiem, kas var palīdzēt izlemt par bērna radīšanu. Kā sievietes dzīvi kopumā ietekmē lēmums radīt bērnu? Kā tas var ietekmēt viņas veselību, karjeru un ienākumus? Vai visas sievietes sevi saredz mātes lomā? Par šiem un citiem jautājumiem trīs žurnālistes – Alina Lastovska, Olga Dragiļeva un Anastasija Tetarenko-Supe – diskutē podkāstā "Visas labas". Viņām sarunā šoreiz pievienojas arī Elza Lāma, Latvijas Universitātes zinātniskā doktora grāda pretendente un mātišķības pētniece.

Bērni ir laime, bet tas noteikti ir pagrieziens par 180 grādiem, uzsver mātišķības pētniece Elza. "Tā ir atbildība līdz mūža beigām. Šobrīd mums Latvijā ir tā lieliskā iespēja izvēlēties radīt bērnus, bet mēs nevaram tik viegli aizmirst, ka pavisam nesen tā nebija izvēle – mums nebija kontracepcijas, nebija iespējas ģimenei pateikt "nē" un sabiedrības nostādne "dzemdē, dzemdē, dzemdē" bija stingrāka. Bet tagad mēs tiešām varam izvēlēties un saprast, vai mēs esam gatavas un vai mums ir tas partneris blakus," stāsta Elza.

Viņa gan norāda – lai arī daudzi cilvēki agrā vecumā saka, ka bērnus nevēlas, patiesībā pētījumi rāda, ka ir ļoti neliels cilvēku skaits, kas beigās tiešām negrib bērnus. "Tas ir niecīgs procents, jo parasti, kad ir partneris un izpildās drošības nosacījumi, rodas tāda iracionāla vēlme. Lielāka problēma ir, ka cilvēki novelk to visu un beigās nevar radīt bērnus," stāsta Elza.

"Kamēr tu esi grūtniece, tu esi kā karaliene – tu ej un visi tev klanās. Tajā mirklī, kad tev piedzimst bērns, es šoreiz citēšu, tu esi bērna vergs. Tu esi zemāks par zāli, un mēs runājam tikai par bērnu," stāsta Elza par to, ar kādām sajūtām viņas pētījumā dalījās jaunās māmiņas. Tas ieskicē, ka sievietes baidās ne tikai par to, kā grūtniecība un dzemdības ietekmēs viņu fizisko veselību, bet arī to, ka liela loma ir mentālajai veselībai. Diemžēl ir dzirdēti stāsti, kur sievietes pēc dzemdībām smagi cieš no pēcdzemdību depresijas. Tāpēc būtiska loma visā pēcdzemdību procesā ir atbalstam gan no partnera, gan tuvajiem un arī ārstiem, lai šo nomāktību laikus paspētu noķert un mēģināt tikt ar to galā.

Tikpat svarīgs jautājums sievietēm ir arī karjera un ienākumi. Vai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) sieviete varēs atgriezties darbā un saglabāt tajā to pašu pozīciju, ko iepriekš? Vai ir nozares, kuras nav piemērotas sievietēm, kas vēlas veidot ģimeni? Vai pēc BKA jāizvēlas mazāk izaicinošs darbs? Vai netiks zaudētas iespējas karjerā un tajā pašā laikā arī nesamazināsies finanses?

Kāda klausītāja iesūtīja savu stāstu, kas liek domāt, ka ne visas profesijas ir domātas sievietēm, kuras vēlas radīt bērnus. Viņa stāsta, ka strādā būvniecības nozarē un ir sertificēta būvspeciāliste. "Tā kā bērna kopšanas atvaļinājuma laikā nevar saņemt oficiālus ienākumus, nevarēju ar savu sertifikātu parakstīt projektus. Līdz ar to no manas profesionālās karjeras izkrīt viss BKA laiks. Atsākot strādāt, lai drīkstētu projektēt lielus projektus, jāpiedalās konkursos, kur prasa līdzvērtīgu pieredzi pēdējo divu gadu laikā, bet es nevarēju gūt pieredzi, jo biju BKA. Sanāk pēc BKA sākt gandrīz no nulles. Arī attiecībā uz sertifikātu uzturēšanu – nepieciešams praktizēt vismaz trīs gadus pēdējo piecu gadu laikā. BKA laikā praktizēt īsti nevar, un, ja gadās divi pēc kārtas vai ar nelielu laika starpību, var pazaudēt sertifikātu," ar savu pieredzes stāstu dalās kāda klausītāja. Jaunākajā "Visas labas" epizodē klausies par to, kā sievietes dzīve mainās pēc bērna parādīšanās un kādas bažas viņu mēdz mākt.

"Visas labas" ir podkāsts ar 16 epizodēm, kur žurnālistes pievēršas plašam tematu lokam – kā bērni ietekmē sievietes dzīvi, zināšanas un mīti par sieviešu reproduktīvo veselību, mentālo veselību, "labās meitenes" sindroms, kāpēc arvien ir dzīvi aizspriedumi par feminismu – un daudzām citām tēmām.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!