Kāpēc mēnešreizes arvien ir tabu tēma? Vai skolās un ģimenēs par mēnešreizēm stāsta citādāk nekā pirms 20 gadiem? Vai skaidras valodas nerunāšana un zināšanu trūkums var ietekmē jauno sieviešu veselību? Kā var risināt sāpīgās mēnešreizes un, vai tās ir pelnījušas brīvdienu? Un galu galā – kāpēc arvien nespējam mēnešreizes nosaukt īstajā vārdā, bet izmantotajam tām tādus pseidonīmus kā "sarkanais mersedess", "viesi no Krasnodoras", "sieviešu dienas", "īpašās diemas" un vēl daudzus citus? Par šiem un citiem jautājumiem trīs žurnālistes – Alina Lastovska, Olga Dragiļeva un Anastasija Tetarenko-Supe, podkāstā "Visas labas" diskutē kopā ar bērnu un ginekoloģi un Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidenti Lāsmu Līdaku.

Lai arī jauniešu zināšanas par mēnešreizēm aizvien nav pietiekamas, situācija tomēr ir daudz labāka nekā agrāk, atzīmē Lāsma. "Meitenes zina, ka var lietot tamponus, menstruālās piltuves arī tad, ja viņām vēl nav bijušas dzimumattiecības. Menstruālie kalendāri meitenēm ir vairāk, bet tas ir burtiski parādījies pēdējos gados," stāsta ginekoloģe un norāda, ka nezināšana un aizspriedumi ir tieši saistīti ar to, ka skolās nav bijusi sistemātiska veselības mācība.

Viena no izplatītām problēmām, ar kuru saskaras 60% līdz 70% sieviešu mēnešreižu laikā, ir sāpes, bet, par laimi, 21. gadsimts un medicīnas attīstība piedāvā daudz risinājumus, kā ar to tikt galā, stāsta Lāsma. Viņa gan norāda, ka savā praksē nereti ir novērojusi, ka Latvijā cilvēki ir ļoti konservatīvi šajā jautājumā, it sevišķi, ja runa ir par jaunām meitenēm. Mēnešreižu sāpju mazināšanai mūsdienu medicīnu gatavi izmantot ne visi. Lai atvieglotu ciešanas, līdzēt var pareizs režīms, pretsāpju līdzekļu terapija un hormonālie preparāti – dažus risinājumiem ieskicē ginekoloģe. "Nē, no hormonālās kontracepcijas svars nepieaug, hormonālā kontracepcija nepadara neauglīgu, no hormonālās kontracepcijas cilvēks nepaliek atkarīgs," mītus atspēko Lāsma.

Mēnešreižu sāpes rada palielinātu risku depresijai, trauksmei, miega un ēšanas traucējumiem un jebkuras neārstētas sāpes kļūst hroniskas, skaidro ginekoloģe, uzsverot, ka mazināt un ārstēt mēnešreižu sāpes ir ļoti svarīgi. Tas arī atbild uz jautājumu – vai sāpīgu mēnešreižu laikā sievietes būtu pelnījušas brīvdienu. Lāsma uzsver, ka nav svarīgi, vai tās ir mēnešreižu sāpes, slikta dūša grūtniecības sākumā vai vienkārši mentālās veselības problēmas – ir reizes, kad labāk ir palikt mājās, dot savam ķermenim to, kas ir nepieciešams, un nākamajā dienā strādāt ar uzviju.

"Visas labas" ir podkāsts, kur žurnālistes pievērsīsies plašam tematu lokam – kā bērni ietekmē sievietes dzīvi, zināšanas un mīti par sieviešu reproduktīvo veselību, mentālo veselību, "labās meitenes" sindromu, kāpēc arvien ir dzīvi aizspriedumi par feminismu – un daudzām citām tēmām.

Projektu "Visas labas" līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!