Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums "Printify" jau no pirmās dienas domāja par pasaules tirgu. Kā jaunuzņēmumam no Latvijas veiksmīgi ielauzties globālajā vidē? Un kāpēc tas nav domāts visiem? Par produktivitāti, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību un darbinieku veiksmīgu izvēlēšanos Armands Broks sarunājas ar "Printify" izpilddirektori Anastasiju Oļeiņiku podkāsta "Virziens" septītajā epizodē.

"Printify" ir platforma, kas savieno uzņēmēju, kurš vēlas pārdot sava dizaina apdrukātu produkciju, ar ražošanas infrastruktūru. Tajā pašā laikā uzņēmējam nav vajadzīgs milzīgs kapitāls, lai veidotu produktu bāzi, bet gan ar "Printify" palīdzību preci apdrukā pēc pieprasījuma jeb pirkuma veikšanas.

Specifisks uzņēmējdarbības formāts prasa pieredzi un zināšanas, kā to īstenot, tāpēc Anastasija Oļeiņika norāda – šādos gadījumos vērts pacīnīties par zinošu darbinieku, pārpērkot no ārzemju uzņēmumiem.

Jaunuzņēmuma darbībā nākas meklēt risinājumus, kā, ieguldot mazāk līdzekļu, panākt vairāk. Piemēram, nevis ieguldot ražošanas iekārtās, bet slēdzot līgumus ar sadarbības partneriem, kuriem jau ir attiecīgā infrastruktūra. Tas palīdzējis "Printify" veiksmīgi darboties ASV un citviet pasaulē.

Gan gadu ielikts daudz, gan pūļu ielikts daudz. Bijuši dažādi cikli, gan labāki, gan sliktāki kaut kādā ziņā. Līdz ar to tas ir konstants darbs. Vienradža statuss – tas ir tāds pagrieziena punkts, kuru kā kompānija vari atzīmēt tajā brīdī, kad esi piesaistījis naudu, noteiktu novērtējumu.

Vai šobrīd joprojām var runāt par vienradžiem jaunuzņēmumu vidē? Oļeiņika uzskata, ka nē, jo metrikas ir mainījušās un ieņēmumu atskaites punkti ir zemāki. "Mērķis ir uzbūvēt ilgtermiņa un ilgtspējīgu biznesu, kas pievieno vērtību pasaulē un kurā ir arī forši strādāt, kas dod Latvijai attiecīgi foršu un pozitīvu perspektīvu nākotnē un piemēru tam, kā biznesu var veidot," stāsta Oļeiņika.

Esot uzņēmuma vadībā, svarīgi ir arī spēt redzēt darbiniekos potenciālu un atlasīt tos veiksmīgi. Bieži reflektējot par savu komandu, Oļeiņika secinājusi, ka viņai būtiski, ka darbinieks ne tikai spēj uzņemties atbildību, bet arī redzēt, kas padotos motivē. Ja cilvēkam mirdz acis, viņš realizē ne tikai to, kas ir viņa darba aprakstā, bet raugās uz uzņēmuma izaugsmi kopumā – tas ir ļoti vērtīgi.

Foto: Publicitātes foto

Vēl viena lieta, ko daudzi vēlas uzzināt no vadītājiem augstos amatos, – kā visu pagūt un strādāt efektīvi? Armands Broks saka, ka Anastasija Oļeiņika ir produktīvākais cilvēks, kādu viņš pazīst. Noslēpums ir radikāla prioritizēšana. Brīdī, kad jāapstrādā milzums ienākošās informācijas un jāpaveic neskaitāmi darba uzdevumi, bez tā neiztikt.

Ir ļoti svarīgi neko nedarīt pēc inerces. Tā vietā izvēlēties lietas, kuras automatizēt un atvieglot sev. Piemēram, es negribu katru rītu domāt, ko ēdīšu brokastīs. Es gribu četras piecas izvēles, kas ir fiksētas, kur es zinu apjomu, zinu, kur tās var dabūt.

Šāda domāšana stiepjas tālāk par brokastīm – ko vien var, to vajag automatizēt. Bet pārējos aspektos ir svarīgi būt klātesošam, saprotot, ko dari, kāpēc un kādā secībā. Oļeiņika vēl iesaka katram pašam sev pavaicāt, kas ir labākais, ko vari izdarīt šodien.

Kā panākt labus rezultātus, ko "Printify" izpilddirektore iesaka izlasīt un noklausīties, vai Latvijā jaunuzņēmumiem joprojām ir izaugsmes iespējas? Skaties visu epizodi un uzzini!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!