Dziednieki, mediji, profesionāli krāpnieki un manipulatori – kas viņus vieno? Izrādās, viņi visi izmanto neskaitāmus paņēmienus no senlaiku un mūsdienu burvju mākslinieku arsenāla. Iluzionisti Dace un Enriko Pecoli, kas jau vairāk nekā 20 gadus ar saviem šoviem uzstājas visā pasaulē, redzējuši tik daudz triku, ka vairs netic pārdabiskajam. Sarunā ar "Delfi" pāris stāsta par tipiskiem veidiem, kā tiek manipulēts ar cilvēkiem.

Burvju triki parādījās ļoti sen, teic Enriko, – pirmie iluzionisti bijuši priesteri un garīdznieki. Un par vissenāko triku varot uzskatīt mehānismu, kas savienoja altāri ar grīdā paslēptu uguni un dievu statujām. Priesteris aicināja lūgties, un altāra durvis atvērās. Ļoti efektīgi. Šis triks tika izmantots Senajā Grieķijā pirms vairāk nekā divām tūkstošgadēm.

"Vēl kāds sens triks nācis no Senās Ēģiptes. Priesteri uz altāra nocirta galvu baltai un melnai zosij, samainīja tās vietām – un putni atdzīvojās. Princips pavisam vienkāršs – putniem ir ļoti elastīgi kakli. Tos salieca un piestiprināja mākslīgo galvu. Savukārt nogrieztās galvas kustējās, pateicoties skatītājiem neredzamām auklām. Šis triks aprakstīts Bībelē. Tāpat arī triks ar Mozus zizli. Tas ir tipisks ilūzijas efekts: Mozus triec zizli pret zemi – un tas pārvēršas par čūsku. Ir čūskas, kas pamirst, ja uz to ķermeņa tiek piespiests noteikts punkts. Gluži tāpat tās var atgriezt normālā stāvoklī. Savulaik reliģija, zinātne un maģija bija cieši saistītas, tās attālinājās vēlāk. Tagad maģija ir kļuvusi par izklaidi," stāsta Enriko.

"Viens no žanriem ir mentālā maģija," stāsta Enriko. "Cilvēkus piespiež noticēt tavām maģiskajām un hipnotiskajām spējām. Protams, tai nav nekādas saistības ar medicīnisko hipnozi, jo uz skatuves tiek izmantoti triki. Piemēram, mags hipnotizētājs uz skatuves uzaicina cilvēku, kuram saka, ka pēc vārdiem "Viens, divi, trīs" viņš saļims. Tehnika pavisam vienkārša – mags noņem mikrofonu un klusītēm izvēlētajam cilvēkam pasaka, kas viņam jādara, bet pēc tam aicina uz skatuves. Un cilvēki parasti to visu izpilda. Vēl – uzaicinātā cilvēka acu priekšā tiek griezta hipnozes spirāle, bet tajā – zīmīte ar instrukcijām, kas jādara. Piemēram, jālēkā. Savukārt skatītāji domā, ka cilvēks ir hipnotizēts. Burvju māksliniekam svarīgi būt labam psihologam un izvēlēties pareizo cilvēku, kurš piekritīs pildīt norādījumus."

"Pastāstīsim par vēl kādu paņēmienu, ko esam izmantojuši mentālismā. Enriko turēja rokā degošu sveci un izvēlētajam skatītājam sacīja, ka ar domu spēku pārnesīs šo uguni viņa rokās. Pēc tam viņš pūta cilvēka virzienā – un viņš tik tiešām sajuta plaukstā tādu kā apdegumu. Bieži ar viesizrādēm esam ceļojuši pa Indonēziju, kur atklājām medūzas indi ar interesantu apdedzinošu efektu. Pirms trika izpildes es saņēmu skatītāju aiz rokas un nemanāmi uzziedu plaukstai šo indi. Plauksta lēnītēm sasilst, bet vajadzīgajā brīdī parādās nedaudz dedzinoša sajūta. Tas ir ļoti efektīgi. Šo triku rādījām festivālā Lasvegasā, un slavenais Kriss Endžels to no mums iegādājās saviem šoviem," atceras Dace.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!