Foto: Publicitātes foto, Liene Pētersone

Tiecoties pēc romantiskām attiecībām, daudzi savu partneri meklē virtuālajā pasaulē, izmantojot iepazīšanās portālu un aplikāciju sniegtās iespējas. Gandrīz ikvienam ir zināms kāds veiksmes stāsts, kad vietnē “Tinder” divu personāžu simpātijas sakritušas un romantiskā sarakste noslēgusies ar laimīgu attiecību izveidošanu reālajā dzīvē. Tomēr netrūkst gadījumu, kad potenciālais līgavainis vai līgava izrādās rūdīts krāpnieks un sapnis par patiesu mīlestību sašķīst kā kristāla glāze. Kā atpazīt krāpnieku, un kā sevi pasargāt?

Atbildes uz šiem jautājumiem vaicājām stilistei Žannai Dubskai, kura savu sociālo tīklu kontos nesen paziņoja, ka pirms Ziemassvētkiem startēs viņas jaunais "stārtaps" – figūras tiešsaistes diagnostika "9+1".

Sieviete sāk zaudēt modrību, kad notic ilūzijai par kopīgu skaistu nākotni

"Aplikācijā "Tinder" es reģistrējos pirms trim gadiem. Kāpēc? Man pašai vajadzēja izmēģināt to, ko es iesaku citām sievietēm, savām klientēm. Tolaik kopā ar psihologu vadīju lekciju treniņu "Kā piesaistīt turīga vīrieša uzmanību: kad jums ir 20+, 40+ vai 50+", kur stāstījām par to, kā tikt pie partnera. Izveidoju savu profilu un sāku pētīt, kāda veida zivis tur ķeras," atklāj Dubska un piebilst, ka šo trīs gadu laikā, kas pavadīti, pētot "Tinder" auditoriju un pašai iepazīstoties, viņa ir ne tikai atradusi mīļoto vīrieti, bet arī sapratusi, ka cilvēku mērķi šajā vietnē ir ļoti dažādi. Kāds lūkojas pēc nopietnām attiecībām, cits – seksa, bet vēl kāds vientulības kliedēšanas nolūkos vēlas vienkārši sarakstīties.

"Diemžēl netrūkst arī blēžu, kas šādas iepazīšanās platformas izmanto, lai krāptu un apmānītu," novērojusi stiliste. Viņai piekrīt arī Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska un apstiprina – šādas situācijas nav retums.

"Gadījumi, par kuriem esam informēti, ir tikai pavisam neliela aisberga redzamā daļa, jo cilvēkiem visbiežāk ir kauns par to, ka ir uzķērušies. Nereti pie mums vēršas upura ģimenes locekļi un atklāj, ka, piemēram, mamma ir tik ļoti "safanojusies" par savu tikko iepazīto ārzemēs dzīvojošo potenciālo līgavaini, ka ir jau ieķīlājusi ģimenes īpašumus, veikusi naudas pārskaitījumus vairāku simtu vai tūkstošu apmērā."

Runājot par šādas rīcības iemesliem, Katkovska skaidro, ka krāpnieki, liekot lietā ļoti manipulatīvas metodes, spēj upuri veiksmīgi apburt un apvārdot, liekot zaudēt modrību un noticēt ilūzijai par kopīgu skaistu nākotni. Ekspertei piekrīt Dubska, paužot, ka ļaundaris vispirms iemanto sievietes uzticību un izrāda vēlmi satikties, bet pēc tam aktualizējas jautājumi par naudu.

"Finansiālas palīdzības prasīšana parasti notiek, kad krāpnieks ir sācis izrādīt, ka plāno tikšanos ar sievieti. Viņš var arī atsūtīt kādu dāvanu pirmais, bet vēlāk lūgt daļēji vai pilnībā segt lidmašīnas biļeti, lai nokļūtu pie šīs sievietes. Ir gadījumi, kad cenšas iežēlināt ar it kā problēmās nonākušiem bērniem. Naudas prasīšana parasti notiek pēc garas, dziļas, ļoti jutekliskas un personiskas sarakstes, brīdī, kad sieviete ir jau sākusi sapņot un fantazēt par šo cilvēku kā reālu personu," komentē Dubska.

Par šādām situācijām ir dzirdējis arī "Kaspersky" vadītājs Baltijā Andis Šteinmanis.

"Ja katra meitene, kurai brīnišķīgais ēģiptiešu puisis ir salējis pilnas ausis, ir gatava viņa lidmašīnas biļetei aizskatīt 200–300 eiro un ja viņam tādu ir desmitiem, tad viņš jau ir nopelnījis 3000. Tomēr ne jau nauda, bet tas, ka kāds ir izbradājis dvēseli, ir tas lielākais zaudējums."

Netrūkst gadījumu, kad šarmantais atraitnis, kura sieva mirusi no vēža, izrādās naudas izkrāpējs vai emocionālais vampīrs

Lai vairotu ticamību sevis radītajam tēlam, krāpnieka "Tinder" profilā publicētajās fotogrāfijās bieži vien parādās mazi bērni, mājdzīvnieki, aizraujoši hobiji. Visbiežāk cilvēks, kurš tajās redzams, izrādās pavisam cita persona. Dubska ir novērojusi, ka, lai palielinātu savas izredzes aptīt ap pirkstu pēc iespējas vairāk sieviešu, krāpnieks sevi pozicionē kā ļoti šarmantu un izskatīgu vīrieti.

"Viņam ir labas bildes, šis cilvēks ir ļoti "kvalitatīvs", ar skaistu ķermeni un pievilcīgu smaidu. Vecumā 40+, izglītots un daudz ko sasniedzis. Bieži vien ir ļoti "garšīgs" un daudzpusīgs sludinājuma teksts, nereti šis vīrietis raksta, ka ir atraitnis un ka dienē, piemēram, jūras bāzē Irākā vai tuksnesī," tipisku krāpnieka prototipu raksturo Dubska un skaidro, ka dienesta aizsegu šīs personas izmanto kā aizbildinājumu tam, kāpēc nav atļauts dalīties ar saviem reāllaika foto vai video.

"Lielākā daļa sieviešu sapņo par vīrieti, princi, kas ieradīsies uz balta zirga, un, ja viņa tiešām redz bildē princi, turklāt tādu, kurš ir brīvs un atraitnis... Sievietes vēlas noticēt, ka viņām ir paveicies, un alkst satikt vīrieti, kurš vēl nav šķīries, strīdējies un ar kādu dalījies, kā arī pārāk ilgi nav bijis vecpuiša kārtā. Atraitnis – tas skan tik romantiski," spriež Dubska, piebilstot, ka diezgan izplatīti ir meli, ka "prinča" sieva mirusi pēc cīņas ar vēzi.

Dubska arī aicina netērēt laiku garās sarakstēs, jo stilistei ir zināmi gadījumi, kad notiek manipulācijas ar sievietes laiku un enerģiju, jo ekrāna otrā pusē atrodas nebrīvē esoša persona, garīgi nestabils cilvēks vai psihopāts, kura mērķis ir no attāluma pakļaut otru.

"Tie ir emocionālie vampīri, kuru dēļ daudzas sievietes zaudē savu laiku, daudzas pat vairākus gadus. Tā ir fikcija, tur nav cilvēka, kurš ir gatavs reālām attiecībām. Ļoti daudziem ir vajadzīga tikai otra enerģija, bet, ja sievietei ar to pietiek, tad ir bingo – divi cilvēki ir atraduši sevi," secina stiliste.

Palīgs virtuālā līgavaiņa patiesās identitātes noskaidrošanā – interneta pārlūka meklētāji

Uzsākot regulāru saraksti ar vīrieti, Dubska aicina apmainīties ar svaigi tapušām fotogrāfijām, kā arī nebaidīties otru uzrunāt ar tekstu: "Lūdzu, atsūtiet šodienas bildi – atsūtiet, ko darāt, kur ejat, kā ieturat maltīti!" Ir nācies pieredzēt gadījumus, kad vīrieša iesūtītais foto neatbilst tā brīža gada vai diennakts laikam, skaidri norādot, ka viņš var nebūt tas, par ko uzdodas.

Savukārt Katkovska iesaka izmantot arī interneta meklētāju piedāvātās priekšrocības, lai tādējādi, iespējams, atklātu virtuālā līgavaiņa patieso identitāti.

"Ne jau visi vienmēr izrādās krāpnieki, tomēr gribu aicināt pārbaudīt visu informāciju par šo cilvēku, ko vien varam internetā atrast, it īpaši, ja viņš ir ārzemnieks, kā arī pārliecināties, vai viņa teiktais nenorāda uz kādām pretrunām." Latvijas Drošāka interneta centra vadītājas praksē ir bijis gadījums, kad internetā iepazītais vīrietis, kurš it kā dzīvo Lielbritānijā, sievieti apvārdojis ar stāstiem, kā ceļ abu kopīgo māju. Lai tas notiktu, sievietei tiek lūgta finansiāla palīdzība.

"Naudu vīrietis lūdz pārskaitīt dolāros, un konts ir reģistrēts kaut kur Panamā vai Nigērijā. Šajā brīdī vajadzētu aizdomāties – kāpēc lai cilvēks, kurš dzīvo Lielbritānijā, prasītu naudu pārskaitīt dolāros un uz trešās pasaules valsti?"

Viņa arī aicina atcerēties, ka vēl viens veids, kā noskaidrot krāpnieka patieso identitāti, ir "Google" piedāvātā iespēja informāciju meklēt pēc attēla. Tāpat arī, ierakstot meklētājā tālruņa numuru, var iegūt informāciju, kurā valstī numurs ir reģistrēts. Tomēr, nevēlēdamies tikt atmaskoti, daži krāpnieki izvairās dalīties ar savu tālruņa numuru, un šādus gadījumus nācies pieredzēt arī Dubskai.

"Viņi ļoti tiešā tekstā aicina pāriet uz saraksti citur, piemēram, e-pastā, un ļoti reti dod savu telefona numuru. Bet man ir tāda taktika, ka es uzreiz dodu savu telefona numuru un lūdzu pāriet uz tiešu kontaktu. Man ir vismaz jādzird balss. Ir bijuši gadījumi, kad saprotu – cilvēks nav tas, par ko viņš uzdodas, – vai nu bilde "nelīmējas" kopā ar balss tembru un viņa norādīto nacionalitāti, vai arī uzreiz top skaidrs, ka cilvēks ir melojis par savu patieso vecumu.

Ir bijušas situācijas, kad cilvēka runas stils acīmredzami neatbilst viņa norādītajam izglītības līmenim," pieredzē dalās Dubska.

Visbīstamākais – ielaist savās mājās krāpnieku

Savukārt Katkovska vērš uzmanību uz vēl kādu problēmu, ar ko mūsdienās sastopas sievietes, iepazīstoties internetā.

"Ļoti bieži erotiska rakstura sarakstes beidzas ar šantāžu un izspiešanu. Dažiem krāpniekiem pietiek ar pāris cilvēkiem dienā, kuri uzķeras uz viņu manipulācijām, citiem – ar vienu dāmu, kura ik mēnesi ir gatava šķirties no noteiktas naudas summas, lai viņas kailfoto netiktu tālāk izplatīti. Daudzi šī iemesla dēļ ir nonākuši ātro kredītu valgos," problēmu akcentē eksperte. Savukārt Dubska iesaka netērēt laiku un neieslīgt garās sarakstēs, un, ja otrs ir ieinteresējis, tikties reālajā dzīvē, lai pārliecinātos, vai uzsākto komunikāciju ir vērts turpināt.

"Ja kāds tiešām grib iepazīties un atrast sev draugu kopīgai laika pavadīšanai un, iespējams, turpmākām nopietnām attiecībām, cilvēkiem ir jātiekas, jāveic telefona vai video zvani, jābrauc ciemos. Protams, tiekoties klātienē, mēs arī uzņemamies risku nokļūt krāpnieka tīklos, bet tad tā bīstamība tomēr ir labāk jūtama un redzama – it īpaši tiem, kuri apveltīti ar izteiktu intuīciju," secina Dubska un aicina rūpīgi apdomāt, vai tiešām būtu prātīgi tikko iepazīto kavalieri ielaist savās mājās. Viņasprāt, visbīstamākais virtuālajās attiecībās ir tas, ka otrs var slēpt savus īstos mērķus, bet vēl trakāk ir, ja ciemos atbrauc reāls cilvēks, kurš izrādās krāpnieks.

"Ar manu tagadējo "boifrendu" mūsu attiecības izveidojās pēc pieciem randiņiem. Pirmo pusgadu, kad viņš atbrauca ciemos uz Latviju, es neaicināju palikt pie sevis mājās, viņš palika viesnīcā, vai arī mēs abi kaut kur braucām kopā," attiecību sākumu ieskicē stiliste un piebilst, ka, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, nevajadzētu domāt tikai par jūtām, bet arī laicīgi izrunāt sadzīviskas lietas, tostarp – kurš par ko maksās.

Par laimi, Dubskai nav nācies kļūt par naudas izspiešanas upuri, taču viņa iesaka apzināties, ka nauda, kas ir aizdota, var arī neatgriezties atpakaļ.

"Kad es kādam aizdodu naudu bez likumīgi noformēta dokumenta, es esmu no tās gatava šķirties. Šāds risks būtu jāuzņemas ikvienam cilvēkam, kurš izvēlas kādam distancēti samaksāt," pārliecinājusies Dubska un pauž viedokli, ka, dzīvojot 21. gadsimtā, nav iespējams pilnībā izvairīties no riska tikt apzagtam vai apkrāptam gan interneta, gan reālajā dzīvē, taču, lai šo iespēju mazinātu, ir ļoti svarīgi nezaudēt modrību, ievērot drošības pasākumus, ieklausīties ekspertu padomos un klausīt savai intuīcijai.

"Protams, mēs nevienu nemēģinām atrunāt no iepazīšanās lietotņu izmantošanas, tomēr vēlamies ieteikt, kā to darīt drošāk," norāda "Kaspersky" vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis. "Pirmkārt, aktualitāti nav zaudējuši mūsu vispārīgie padomi – izmantojot iepazīšanās lietotnes, izvairīties no publiski pieejamiem Wi-Fi piekļuves punktiem, it īpaši, ja tos neaizsargā paroles. Tāpat iesakām izmantot VPN tehnoloģiju drošam savienojumam ar publisku Wi-Fi kanālu un viedtālrunī uzstādīt aizsargrisinājumu, kas pamanīs ļaunprātīgu programmatūru un brīdinās lietotāju par krāpniekiem.

Otrkārt, iepazīšanās lietotnēs nenorādiet darba vietu un citu informāciju, kas ļauj jūs identificēt. Tāpat, protams, nevajag sūtīt intīmas fotogrāfijas jauniegūtam paziņam – pastāv liela iespēja, ka virtuālais aplidotājs ir izspiedējs un ar šīm fotogrāfijām var sākt šantažēt vieglprātīgo upuri," brīdina Šteinmanis.

#StipriniSavuKiberimunitāti!

Abonēt jaunākos drošības padomus tīmeklī varat šeit.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!