Foto: Shutterstock

Ja vēlies visu gadu būt vesela un žirgta, tad nepietiek ar vasarā uzņemtajiem vitamīniem, jau laikus jāsagatavo krājumi ziemai. Arī ziemā uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas ir pavisam vienkārši, jo, piemēram, brūklenes, kas ir bagātīgas gan ar taukskābēm, gan vitamīniem, un olbaltumvielām, ir pavisam vienkārši uzglabāt. Brūklenes ir arī tautas medicīnā iecienītas zāles, kas palīdz cīnīties ar saaukstēšanos.

Brūklenes auglis – apaļa, sarkana, sulīga oga, nogatavojas jūlija beigās vai augustā. Visbiežāk tās ir sastopamas priežu mežos, bet pastāv iespēja tās audzēt arī piemājas dārzā."Brūklenes ir ieteicamas gan lieliem, gan maziem. Tās lieliski papildina dažādus ēdienus, tostarp brokastu putru, svētku cepeti un vienkārši tēju, kad sanācis saaukstēties. Ik dienu būtu ieteicams apēst vismaz vienu sauju dažādu ogu,piemēram, brūkleņu, melleņu vai dzērveņu," stāsta uztura speciāliste Lizete Puga

Puga apstiprina, ka brūklenes ir ļoti vērtīgas. Vienā lielā saujā ogu ir aptuveni:
• 0,4 g olbaltumvielu
• 0,6 g tauku, galvenokārt, polinepiesātināto taukskābju (omega 3 un omega 6)
• 6 g ogļhidrātu
• 2 g balastvielu

Tās bagātīgi satur dažādus bioloģiski aktīvus savienojumus, kā A, E un B grupas vitamīnus, kāliju, fosforu, kalciju un arī nedaudz magnija. Satur arī neaizvietojamo aminoskābi – triptofānu, kas atbildīgs par labu noskaņojumu.

Brūkleņu izmantošana uzturā


Foto: Shutterstock
"Ogas var ilgstoši uzglabāt bez termiskās apstrādes, jo to sastāvā ir benzoskābe. Svaigās ogās ir vairāk C vitamīna. Termiski apstrādātās ogās C vitamīna daudzums var samazināties no 12 miligramiem līdz 0,4 miligramiem uz 100 gramiem ogu. Tāpēc ieteicams tās lietot svaigā veidā. Sasaldētās brūklenēs ūdenī šķīstošo vitamīnu daudzums (B un C vitamīns) var samazināties uz pusi," skaidro uztura speciāliste.

Cilvēkiem, kam ir problēmas ar veselību, ieteicams vismaz trīs reizes dienā apēst tējkaroti svaigu brūkleņu, jo tās labi attīra organismu, kas īpaši nepieciešama slimošanas laikā.

Ogas ir īpašas ar to, ka var veidot piedevu gan saldajiem ēdieniem, gan sāļajiem, tās ļoti labi uzglabājas arī ziemas krājumos. Patērējot brūklenes uzturā, uzlabojas apetīte un gremošana, tāpēc ieteicams tās ēst ar gaļas ēdieniem, lai neradītu smaguma sajūtu kuņģī un palīdzētu pārstrādāt uzņemto pārtiku.

"Viens no maniem mīļākajiem kārumiem ir brūklenes ar medu, tās patiešām var papildināt gandrīz jebkuru ēdienu un dzērienu," atzīst Puga. Brūklenes ar medu bieži vien lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumu, tās palīdz atkopties no ķermeņa savārguma, kas pārņēmis pēc slimošanas vai saspringtiem dzīves periodiem, kad stress ir ikdienas galvenā sastāvdaļa.

Tie, kuri pieradinājuši savas garšas kārpiņas pie saldumiem, var baudīt brūkleņu karstos dzērienus no ogu sulas vai ievārījuma, papildinot tos ar cukuru.

Cīņā pret slimībām


Foto: Shutterstock

Iedvesmojoties no portāla "Healthline", "Viņa" apkopoja brūkleņu sniegtos ieguvumus ķermenim un veselībai.

Brūklenes – labs antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis, kas var samazināt paaugstināta asinsspiediena un sirds slimību risku.

Šo ogu ekstrakts var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs. Patērējot brūklenes ikdienā, insulīna līmenis krītas. Tā pārvaldīšana un minimizēšana ļauj izvairīties no otrā tipa diabēta un aptaukošanās riska.

Tāpat tās pozitīvi ietekmē zarnu trakta darbību, aizsargājot ķermeni no iekaisumu rašanās un samazina hronisku slimību risku.

Brūklenes var izmanot uzturā, ja nepieciešams zaudēt svaru. 100 gramos ogu ir tikai 54 kalorijas. Iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka, iekļaujot ogas ikdienas lietošanā, var novērst svara pieaugumu.

Acs tīklene ir īpaši neaizsargāta pret zilās gaismas ultravioleto UVA starojumu, kas rodas no saules un digitālajām ierīcēm, piemēram, viedtālruņiem un datoriem. Brūkleņu ekstrakts var aizsargāt tīklenes šūnas no brīvo radikāļu ietekmes.

Brūkleņu lietošana uzturā var uzlabot smadzeņu darbību. Lapu un ogu tēja spēj nomierināt nervus, ārstēt nervozitāti. Tautas medicīnā brūklenes bieži izmanto saaukstēšanās ārstēšanai, jo tās ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis.

Jau iepriekš "Delfi" ir rakstīts par to, kādas meža veltes palīdz cīnīties ar slimībām, rakstu lasi šeit.

10 brūkleņu receptes


Foto: Shutterstock
Ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā un uzzini, ko no brūklenēm vari pagatavot šī vakara maltītei vai aukstiem ziemas vakariem.

'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts


Foto: Privātais arhīvs
"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.

Lasīt vairāk

Saldais našķis – sukādes: kā tās pagatavot no pīlādžiem, cidonijām un citām dabas veltēm

Foto: Shutterstock
Šī saldā našķa sastāvā nav mākslīgo konservantu, kā arī garšas un krāsas uzlabotāju. Sukāžu pagatavošana ir izcili vienkārša: tev būs nepieciešamas tikai divas pamatsastāvdaļas – augļi un cukurs. Tās var pagatavot arī no ogām un pat dārzeņiem, noturot cukura sīrupā, bet pēc tam kaltējot zemā temperatūrā. Rudens ir īstais laiks, lai pagatavotu šo našķi, jo šobrīd daba mūs lutina ar dažādām veltēm, no kurām pagatavot žāvētos saldumus. Mēs piedāvājam piecas sukāžu receptes no "Tasty" padomu vācelītes.

Lasīt vairāk

Īstena rudens garša – brūkleņu kūka ar marcipānu

Foto: DELFI
Izlasot recepti, neticēju, ka sanāks tik izcila kūka, ka pazudīs no šķīvja vienas kafijošanas laikā. Lai negadītos tāpat kā man, labāk cepiet uzreiz divas! Liekot roku pie brūkleņu groziņa, galvoju, ka ogu spirgtums un marcipāna saldums sader kopā kā rudens un došanās uz mežu.

Lasīt vairāk

Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām

Foto: Privātais arhīvs
"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm

Foto: Privātais arhīvs
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs

Foto: Shutterstock
Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.

Lasīt vairāk

Aukstais ievārījums – ātra un vienkārša ogu ieziemošana bez pārmērīga cukura daudzuma

Foto: Shutterstock
Vasaras pilnbriedā, kad daba mūs priecē ar sulīgu pašmāju ogu pārbagātību, jāpadomā arī par to, kā saglabāt vasaras garšas un vitamīnus ziemas krājumiem. Mums padomā ir ātrs un vienkāršs ogu un augļu ieziemošanas veids bez karsēšanas, burku sterilizēšanas un citām laikietilpīgām procedūrām.

Lasīt vairāk

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!