Ja vēlies visu gadu būt vesela un žirgta, tad nepietiek ar vasarā uzņemtajiem vitamīniem, jau laikus jāsagatavo krājumi ziemai. Arī ziemā uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas ir pavisam vienkārši, jo, piemēram, brūklenes, kas ir bagātīgas gan ar taukskābēm, gan vitamīniem, un olbaltumvielām, ir pavisam vienkārši uzglabāt. Brūklenes ir arī tautas medicīnā iecienītas zāles, kas palīdz cīnīties ar saaukstēšanos.
Brūklenes auglis – apaļa, sarkana, sulīga oga, nogatavojas jūlija beigās vai augustā. Visbiežāk tās ir sastopamas priežu mežos, bet pastāv iespēja tās audzēt arī piemājas dārzā."Brūklenes ir ieteicamas gan lieliem, gan maziem. Tās lieliski papildina dažādus ēdienus, tostarp brokastu putru, svētku cepeti un vienkārši tēju, kad sanācis saaukstēties. Ik dienu būtu ieteicams apēst vismaz vienu sauju dažādu ogu,piemēram, brūkleņu, melleņu vai dzērveņu," stāsta uztura speciāliste Lizete Puga
Puga apstiprina, ka brūklenes ir ļoti vērtīgas. Vienā lielā saujā ogu ir aptuveni:
• 0,4 g olbaltumvielu
• 0,6 g tauku, galvenokārt, polinepiesātināto taukskābju (omega 3 un omega 6)
• 6 g ogļhidrātu
• 2 g balastvielu
Tās bagātīgi satur dažādus bioloģiski aktīvus savienojumus, kā A, E un B grupas vitamīnus, kāliju, fosforu, kalciju un arī nedaudz magnija. Satur arī neaizvietojamo aminoskābi – triptofānu, kas atbildīgs par labu noskaņojumu.
Brūkleņu izmantošana uzturā
Cilvēkiem, kam ir problēmas ar veselību, ieteicams vismaz trīs reizes dienā apēst tējkaroti svaigu brūkleņu, jo tās labi attīra organismu, kas īpaši nepieciešama slimošanas laikā.
Ogas ir īpašas ar to, ka var veidot piedevu gan saldajiem ēdieniem, gan sāļajiem, tās ļoti labi uzglabājas arī ziemas krājumos. Patērējot brūklenes uzturā, uzlabojas apetīte un gremošana, tāpēc ieteicams tās ēst ar gaļas ēdieniem, lai neradītu smaguma sajūtu kuņģī un palīdzētu pārstrādāt uzņemto pārtiku.
"Viens no maniem mīļākajiem kārumiem ir brūklenes ar medu, tās patiešām var papildināt gandrīz jebkuru ēdienu un dzērienu," atzīst Puga. Brūklenes ar medu bieži vien lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumu, tās palīdz atkopties no ķermeņa savārguma, kas pārņēmis pēc slimošanas vai saspringtiem dzīves periodiem, kad stress ir ikdienas galvenā sastāvdaļa.
Tie, kuri pieradinājuši savas garšas kārpiņas pie saldumiem, var baudīt brūkleņu karstos dzērienus no ogu sulas vai ievārījuma, papildinot tos ar cukuru.
Cīņā pret slimībām
Iedvesmojoties no portāla "Healthline", "Viņa" apkopoja brūkleņu sniegtos ieguvumus ķermenim un veselībai.
Brūklenes – labs antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis, kas var samazināt paaugstināta asinsspiediena un sirds slimību risku.
Šo ogu ekstrakts var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs. Patērējot brūklenes ikdienā, insulīna līmenis krītas. Tā pārvaldīšana un minimizēšana ļauj izvairīties no otrā tipa diabēta un aptaukošanās riska.
Tāpat tās pozitīvi ietekmē zarnu trakta darbību, aizsargājot ķermeni no iekaisumu rašanās un samazina hronisku slimību risku.
Brūklenes var izmanot uzturā, ja nepieciešams zaudēt svaru. 100 gramos ogu ir tikai 54 kalorijas. Iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka, iekļaujot ogas ikdienas lietošanā, var novērst svara pieaugumu.
Acs tīklene ir īpaši neaizsargāta pret zilās gaismas ultravioleto UVA starojumu, kas rodas no saules un digitālajām ierīcēm, piemēram, viedtālruņiem un datoriem. Brūkleņu ekstrakts var aizsargāt tīklenes šūnas no brīvo radikāļu ietekmes.
Brūkleņu lietošana uzturā var uzlabot smadzeņu darbību. Lapu un ogu tēja spēj nomierināt nervus, ārstēt nervozitāti. Tautas medicīnā brūklenes bieži izmanto saaukstēšanās ārstēšanai, jo tās ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis.
Jau iepriekš "Delfi" ir rakstīts par to, kādas meža veltes palīdz cīnīties ar slimībām, rakstu lasi šeit.
10 brūkleņu receptes
'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts
Saldais našķis – sukādes: kā tās pagatavot no pīlādžiem, cidonijām un citām dabas veltēm
Īstena rudens garša – brūkleņu kūka ar marcipānu
Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām
Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs
Brūkleņu un ābolu ievārījums
Aukstais ievārījums – ātra un vienkārša ogu ieziemošana bez pārmērīga cukura daudzuma
Lai labi garšo!