Foto: Shutterstock
Šķiet, teju katram laiku pa laikam it kā prasās apēst kaut vienu un konkrētu, piemēram, šokolādi, taukainu burgeru, pastu vai kaut ko citu. Nav šaubu, ka daļā gadījumu organisms šādā veidā mēģina rast komfortu un mazināt radušos stresu. Taču dažkārt kāre pēc kaut kā noteikta var kalpot par zīmi – tavam organismam trūkst barības vielas vai hormoni nav līdzsvarā.

Reizēm ļauties šim kārdinājumam nav nekas slikts, taču tavam organismam nekā netrūks, ja tavs uzturs būs sabalansēts un pilnvērtīgs. Labā ziņa ir tāda, ka mūsu organisms ir pietiekami gudrs, lai brīdī, kad tomēr visa tam nepieciešamā nav pietiekamā daudzumā, tu saņemtu netiešu signālu, zīmi – ir nepieciešams kaut ko mainīt. Lai tu prastu atpazīt, ko organisms mēģina tev pateikt, iedvesmojoties no portāliem ''Live Strong'' un ''Health'', iepazīstinām ar produktiem, kuru alkas var vēstīt par kaut kā trūkumu.

Taču atceries – ja tev ir aizdomas, ka tavam organismam trūkst barības vielu, vitamīnu u.c., vislabāk konsultēties ar ārstu, kas palīdzēs visu atgriezt ierastajās sliedēs.

Alkas pēc šokolādes un cukura

Foto: Shutterstock
Tiesa – brīžos, kad mums šķietami prasās apēst kaut ko konkrētu, mūsu organisms mēģina ziņot, ka tam kaut kas trūkst, ir nepieciešams papildus. Taču atgādinām – ja tev gribas šokolādi, tas uzreiz nenozīmē, ka tavam organismam trūkst šokolādes. Tā drīzāk ir zīme, ka tev trūkst magnija, hroma vai vitamīna B. Lai palielinātu šo uzturvielu daudzumu, vari ēdienreizēm pievienot uztura bagātinātājus, vai arī patiesi līdzēs šokolāde – tumšā šokolāde ar vismaz 70 procentu kakao saturu, kas ir dabisks magnija avots. Tāpat arī sauja mandeļu var palīdzēt paaugstināt magnija līmeni.

Lai gan šokolāde arī tiek pieskaitīta pie saldumiem un cukuru saturošiem produktiem, ja tavs organisms it kā prasa, lai apēd vai izdzer kaut ko cukurotu, piemēram, limonādi vai kūku, tā var būt zīme – cukura līmenis asinīs ir pazemināts vai tavs organisms atūdeņojas. Taču pirms ķer pēc kaut kā salda, izdzer glāzi ūdens. Ja pēc neilga laika vēlme pēc kaut kā cukurota nav pazudusi, vislabāk apēst dabiski saldus produktus, piemēram, ābolu, ogas, apelsīnus u. tml.

Alkas pēc sāļiem un taukainiem ēdieniem

Foto: Shutterstock
Iespējams, šobrīd tavā dzīvē ir gana daudz stresa – darbs, svētku laiks, privātā dzīve –, un tev arvien biežāk kārojas kas sāļš. Tā var būt zīme, ka tavam organismam trūkst B vitamīns. Lai vitamīnu atgūtu tā normālajā līmenī, vari lietot uztura bagātinātājus, kā arī šo vitamīnu vari uzņemt ar vistas vai liellopa gaļu, olām, piena produktiem, siļķi un lasi. Ņem vērā, ka alkas pēc sāls var izraisīt arī citi faktori, piemēram, pārmērīgs cukura daudzums uzturā, nātrija deficīts vai pārāk daudz kālija.

Savukārt, ja organisms aicina apēst taukainu vai ceptu ēdienu, visbiežāk pie vainas ir neaizstājamo taukskābju deficīts. Taču ņem vērā, ka taukainais burgers, pica, vistas spārniņi u. tml. lielā daudzumā satur transtaukus – taukus, kas produktu padara ilgāk uzglabājamu un samazina tā cenu, kā arī var izraisīt sirds slimības. Tāpēc brīžos, kad gribas taukainu ēdienu, labāk izvēlēties avokado, karoti kokosriekstu eļļas, salātus ar olīveļļu un balzamiko etiķi. Arī rieksti un sēklas, kas satur veselīgās eļļas, būs laba izvēle. Tāpat lasis, siļķe vai zivju eļļas kapsulas būs labs uztura papildinātājs.

Alkas pēc ogļhidrātiem un sarkanās gaļas

Foto: Shutterstock
Izsalkums pēc maizes, pastas vai citiem ogļhidrātu produktiem var liecināt par slāpekļa trūkumu organismā. Lai to atjaunotu, vislabāk ēst gaļu (vistas, liellopa un cūkgaļu) un zivis. Tāpat vari apēst saujiņu riekstu vai humusu. Ja tas nepalīdz atbrīvoties no izsalkuma pēc ogļhidrātiem, iespējams, tavs organisms alkst komfortu – maize un pasta ir biežākie komforta ēdieni. Uzņemot komforta pārtiku, organismā izdalās neiromediators dopamīns, kas organismā atbild par baudas centriem. Šādā gadījumā vislabāk atturēties no ogļhidrātiem un darīt kaut ko, kas liek justies labi, piemēram, izrunāties ar kādu draudzeni, doties pastaigā u.tml.

Bet ja tev šķietami prasās sarkanā gaļa, tā var būt zīme, ka tavam organismam trūkst olbaltumvielas, tostarp dzelzs, aminoskābes vai fosfors. Lai atgūtu dzelzi ierastajā tā daudzumā, nesteidz lielā daudzumā ēst sarkano gaļu. Vislabāk izvēlies žāvētus augļus, bietes, pupiņas vai žāvētas plūmes. Šajos produktos ir gana daudz dzelzs, un tie nerada pārāk lielu slodzi tavai gremošanas sistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!