Lienes Zemītes kūka "Melnais princis"
Foto: TAPT, Mareks Blūzmanis

Lieliskā konditore, TV personība un kafejnīcas "Lapsas māja" saimniece un arī jaunās pavārgrāmatas '’101 Lapsas kūka’’ autore Liene Zemīte iedvesmo "Delfi" lasītājus baudīt ne tikai gaidāmos svētkus gada izskaņā, bet arī to gaidīšanas laiku – adventi. Noķert tos mazos brīžus, kas rada svētku sajūtu – tie ir skaisti mirkļi!

Izmēģini klasiskās kūkas "Melnais princis" recepti, ko Liene gadu gaitā pielāgojusi un izkopusi līdz pilnībai.

240Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
BISKVĪTAM2 gab.olas350 gcukurs120 ggrieķu jogurts180 gskābs krējums120 gvīnogu kauliņu eļļa220 gkviešu milti2 TKcepamais pulveris65 gkakao1 TKdzeramā soda sula no puscitrona sodas dzēšanai0.5 TKsāls KRĒMAM800 gvārīts iebiezinātais piens ar cukuru400 gsviests istabas temperatūrā200 gupeņu ievārījums

Pagatavošana

1

Gatavo biskvītu: saputo olas ar cukuru, pievieno jogurtu, krējumu, eļļu, iesijā miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri.

2

Ieber sodu bļodiņā, pievieno izspiestu citrona sulu, ļauj izreaģēt un pievieno maisījumu mīklai.

3

Pievieno arī sāli un iemaisa kafiju.

4

Mīklu lej divās vienāda diametra formās un cep iepriekš līdz 180°C uzkarsētā krāsnī aptuveni 30‒40 minūtes jeb kamēr, iedurot koka irbulīti, mīkla nepielīp klāt.

5

Atdzesē biskvītu, sagriež horizontāli vairākās kārtās.

6

Gatavo krēmu: saputo iebiezināto pienu un sviestu viendabīgā konsistencē.

7

Veido kūkas kārtas. Uz biskvīta kārtas uzsmērē krēmu, nedaudz ievārījuma, atkal liek biskvītu un krēmu, un tā, līdz saliktas visas ripas, virskārtā uzsmērē krēmu.

8

Vienu no biskvīta kārtām sadrupina un uzkaisa kūkas virspusē.

9

Liek ledusskapī ievilkties uz nakti.

Lai priecīgi un saldi svētki!

Foto: Ieva Romaško

Kā izbaudīt adventes laiku – konditores Lienes Zemītes ieteikumi

Protams, ka svētku laiks ir saspringts, un arī Lienei Zemītei tas ir piepildīts, gatavojot gardas dāvanas kafejnīcai, rīkojot meistarklases, iepriecinot cilvēkus ar kūkām un rūpējoties par ģimenes dzīvi, kā jebkurš no mums. Taču tam visam pa vidu Liene tomēr iesaka atrast brīdi, lai laicīgi sarūpētu dāvanas, lai sagatavotu visu nepieciešamo svētkiem un, galu galā, arī izbaudītu pašu adventes laiku.

Liene stāsta, ka adventes laiks katru gadu viņas mājās ir īpaši gaidīts, jo tas saistās ar svētku sajūtu un ziemas sākšanos. Šajā laikā mājās vienmēr deg sveces, kuras kamīns un neviļus griboties vienkārši vairāk būt mājās. Par to arī ir šis adventes laiks – kopā būšanu un māju sajūtu ar savējiem. Svētdienas ir tās dienas, kad Liene vienmēr pagatavo ko īpašu, jo katra advente ir svētki. Neiztrūkstoša adventes laika sastāvdaļa, protams, ir vainags, un katru gadu Liene tam izvēlas kādu īpašu toni. Šogad tas būšot tumši zaļš ar violetiem toņiem, pieskaņojoties viņas tikko izdotās grāmatas vākam. Turpināt lasīt...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!