Fоtо: LETA

Rīgas rajona tiesa, izskatot krimināllietu par kādas Baltkrievijas pilsones nolaupīšanu, nogalināšanu un par sagatavošanos viņas mantas izkrāpšanai, par ko apsūdzēti divi vīrieši, piesprieda viņiem brīvības atņemšanu uz 20 gadiem, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā.

Tāpat apsūdzētajiem piemēroja papildsodus – probācijas uzraudzību un izraidīšanu no Latvijas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, nosakot ieceļošanas aizliegumu – attiecīgi vienam apsūdzētajam uz septiņiem gadiem un otrajam apsūdzētajam uz pieciem gadiem.

Prokuratūrā atgādina, ka 2019. gada 3. oktobrī Saulkrastos pazuda 1979. gadā dzimusi Baltkrievijas pilsone.

Likumsargi tolaik nekavējoties uzsāka pazudušās sievietes meklēšanu un, veicot apjomīgu izmeklēšanu, aizturēja personu grupu, kura cita starpā, gatavojoties noziegumam, tā izpildē bija iesaistījusi arī trīs Ukrainas Republikas pilsoņus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka sieviete nolaupīta ar mērķi nelikumīgā veidā iegūt finansiālu labumu, taču nolaupītāju plāns nav izdevies, tāpēc sievieti nogalinājuši.

Tāpat minētās personas mēģināja izkrāpt nolaupītajai sievietei piederošos īpašumus vairāk nekā 3 700 000 eiro vērtībā, izmantojot viltotu pilnvaru.

Sievietes līķis joprojām tiek meklēts.

Valsts apsūdzības uzturētājs – Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis –, tiesas debatēs lūdza vienam apsūdzētajam noteikt galīgo pamatsodu uz 24 gadiem, bet otram uz 23 gadiem.

Šobrīd prokurors lemj par pilna sprieduma pieprasīšanu.

Tāpat arī cietušās un apsūdzētās personas 10 dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu.

Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

"Pamatojoties uz vienošanos par apvienotās izmeklēšanas grupas izveidi starp Latvijas Republiku un Ukrainu, notika cieša sadarbība ar Ukrainas Ģenerālprokuratūru un Ukrainas Nacionālo policiju. Rezultātā ir panākts krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums notiesājoša sprieduma veidā pirmās instances tiesā," norādīja prokurors Lasmanis.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !