Foto: YouTube.com / Шпроты в изгнании

Valsts drošības dienests (VDD) piektdien, 7. jūnijā, ir pieņēmis lēmumu rosināt prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Eiropas Parlamenta deputātu par agresorvalsts Krievijas veikto kara noziegumu Ukrainā iespējamu slavināšanu un attaisnošanu. Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, kriminālprocess sākts pret Andreju Mamikinu.

Kriminālprocesu pret šo personu VDD uzsāka 2023. gada 29. septembrī saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, izvērtējot personas izteikumus vairāku Kremlim lojālu Krievijas televīzijas kanālu raidījumos, kā arī sociālās tīklošanās vietnēs. Krievijas televīzijas kanāla "Rossija 1" aizvadītā gada 21. septembra radījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" persona pauda, ka Krievija "veic varenu, svētu darbu Ukrainā".

Dienests ir izsludinājis personu meklēšanā.

Dienests atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nozieguma izdarīšanā nav konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Mamikins ar ierakstiem sociālajos medijos nonācis VDD redzeslokā. Vienā no tiem viņš publicējis Kremļa propagandistiem raksturīgu attēlu, kurā ironizēts par liegumu šķērsot robežu automašīnām ar Krievijas numuru zīmēm. Liegumā šķērsot robežu gan nekas neesot teikts par tankiem.

Septembra vidū vēstīts, ka bijušais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Latvijas, partijās "Saskaņa" un Latvijas Krievu savienība pabijušais Andrejs Mamikins ir pārcēlies dzīvot uz Krieviju, "lai viņa dēliem nav jāpiedalās geju parādēs".

Pēc Mamikina vārdiem, viņam bijuši divi galvenie Latvijas pamešanas iemesli – padomju armijas pieminekļa Pārdaugavā nojaukšana un Latvijas Pareizticīgās baznīcas lēmums par atšķelšanos no Krievijas Pareizticīgās baznīcas.

Bijušais politiķis aizrunājies tik tālu, ka savu aizbraukšanu salīdzina ar bēgšanu no nacistiska režīma.

"Tas ir acīmredzams, ka Mamikins izplata un publiski slavina tādu informāciju, kas satur noziegumu pret mieru un kara noziegumu atzinīgu novērtēšanu, cildināšanu, pauž savu pozitīvo attieksmi par Krievijas īstenotajiem noziegumiem Ukrainā. Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem nozieguma pret mieru un kara nozieguma publiska slavināšana ir krimināli sodāms noziegums. Tāpēc Edvards Smiltēns ir nosūtījis vēstuli Valsts drošības dienesta priekšniekam Normundam Mežvietam, kurā lūdzis sākt kriminālprocesu pret Mamikinu pēc Krimināllikuma 74.1 panta par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu," vēstīts frakcijas "Apvienotais saraksts" paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!