Fоtо: Shutterstock

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde trešdien, 19. jūnijā, pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā pret diviem jauniešiem, kas pārstāv skinhedu subkultūru, un tiek turēti aizdomās par vardarbīgu uzbrukumu citam jaunietim un tādām darbībām, kas vērstas uz nacistiskās Vācijas genocīda slavināšanu, "Delfi" informēja Valsts policijā.

Jau ziņots, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde šogad uzsāka kriminālprocesu par to, ka divi skinhedu subkultūras pārstāvji Rīgā, Vērmanes dārzā, nodarīja miesas bojājumus 2002. gadā dzimušam jaunietim. Turklāt, pielietojot vardarbību, lika cietušajam publiski slavināt nacistiskās Vācijas diktatoru Ādolfu Hitleru, proti, veikt nacistu sveicienu ar paceltu roku, sakot: "Lai slava Ādolfam Hitleram!" Šīs darbības tika nofilmētas ar mobilo telefonu, pēc kā video materiāls publicēts saziņas vietnes "Telegram" grupā.

2024. gada 20. aprīlī Valsts policija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu abus aizdomās turētos shinhedu subkultūras pārstāvjus, kuri dzimuši 2005. un 2007. gadā, aizturēja un veica kratīšanas personu dzīvesvietās.

Fоtо: Valsts policija

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 74.1 panta otrās daļas – par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu, ja to izdarījusi personu grupa.

Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Abi aizdomās turētie ir NS skinhedu pārstāvji, un viņi atbalsta nacionālsociālistisko ideoloģiju (neonacismu), kas ir viens no skinhedu subkultūras virzieniem. NS skinhedu īpašais kults veidojas ap Ādolfa Hitlera personību un dažiem citiem nacionālsociālistiskās kustības līderiem.

Abiem aizdomās turētiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

19. jūnijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 5. biroja 1. nodaļa kriminālprocesu nosūtīja Rīgas Austrumu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Likumsargi aicina jauniešu vecākus pievērst uzmanību izmaiņām savu bērnu uzvedībā, piemēram, tāda apģērba, aksesuāru vai literatūras izvēlei, kas varētu norādīt uz sekošanu kādai subkultūrai, un īpaši sekot līdzi tam, lai aizraušanās ar kādas subkultūras ideoloģiju nerezultējas noziegumu izdarīšanā

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !