Foto: Pexels.com, Tima Miroshnichenko

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 13. jūnijā rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret personu par Krievijas pastrādāto kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā, portāls "Delfi" uzzināja VDD.

Izmeklēšanas gaitā VDD sociālajā tīmekļa vietnē "TikTok" konstatēja vairākus videoierakstus krievu valodā, kuros persona izplatīja dažādus naidīga rakstura izteikumus un vēstījumus pret latviešiem un ukraiņiem, attaisnojot Krievijas Federācijas 2022. gada 24. februārī uzsākto neizprovocēto un nepamatoto iebrukumu Ukrainā, kā arī izteikumus, kas vērsti uz nacionāla un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu.

Aizdomās turētajai personai kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums.

Kriminālprocess pret šo personu tika sākts šā gada 26. martā, turot viņu aizdomās par Krimināllikuma 74.1 panta otrajā daļā un 78. panta otrajā daļā izdarītajiem noziegumiem.

Krimināllikums par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

Par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, ja to izdarījusi personu grupa vai valsts amatpersona, vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas atbildīgs darbinieks vai ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, Krimināllikums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nozieguma izdarīšanā nav konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!