Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 17. jūnijā rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas Republikas pilsoni par Krievijas pastrādāto kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā, portālu "Delfi" informēja VDD.

Kriminālprocesu pret šo personu VDD uzsāka šā gada 26. martā saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu (genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana) un 78. pantu (par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu). Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Dienests sociālajā tīmekļa vietnē "TikTok" konstatēja vairākus videoierakstus krievu valodā, kuros persona izplatīja dažādus naidīga rakstura izteikumus un vēstījumus pret latviešiem un ukraiņiem, reaģējot uz Krievijas 2022. gada 24. februārī uzsākto neizprovocēto un nepamatoto iebrukumu Ukrainā, kā arī izteikumus, kas vērsti uz nacionāla un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu.

VDD jau iepriekš informēja, ka šā gada 25. aprīlī dienests veica kriminālprocesuālas darbības vienā ar personu saistītā objektā netālu no Rīgas, kur tālākai izpētei tika izņemti vairāki datu nesēji, personas pieraksti, apģērbs un citi priekšmeti ar Krievijas un Padomju Savienības simboliku.

"Delfi" zināms, ka šī persona ir Dmitrijs Matajevs.

Persona nonāca VDD uzmanībā jau 2023. gadā saistībā ar agresīviem komentāriem sociālās tīklošanās vietnē "Facebook", paužot atbalstu Krievijai. Aizvadītā gada augustā VDD ar šo personu veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka tās aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Aizdomās turētajai personai kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!