Iekšējās drošības birojs (IDB) Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka VP amatpersona vairākus gadus veica uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas ievērojamā apmērā, proti – nodarbojās ar transportlīdzekļu tirdzniecību, kā rezultātā nopelnīja vairāk nekā 50 tūkstošus eiro.

Vienlaikus Iekšējās drošības birojs noskaidroja, ka Valsts policijas amatpersona, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā kārtējo valsts amatpersonas deklarāciju un gada ienākumu deklarāciju, nenorādīja informāciju par tai piederošajiem reģistrējamiem transportlīdzekļiem, kā arī informāciju par pārskata periodā gūtajiem ienākumiem un parādsaistībām.

Tāpat IDB guva pierādījumus tam, ka Valsts policijas amatpersona lielā apmērā legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus, vairāku gadu garumā slēpjot finanšu līdzekļu izcelsmi un piederību.

Pret Valsts policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 207. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas, par Krimināllikuma 219. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – izvairīšanās no deklarācijas iesniegšanas, kā arī par Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs ir iekšlietu ministra tiešā pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras funkcijās ietilpst atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījuši Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot – Valsts drošības dienestu) nodarbinātie, kā arī ar vardarbību saistītus noziedzīgos nodarījumus, kurus pildot dienesta pienākumus izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm vai Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!