Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Iekšējās drošības birojs (IDB) augusta sākumā Rīgas Ziemeļu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts robežsardzes amatpersonu par datu nelikumīgu izplatīšanu, informēja birojā.

Datu izplatīšana deva iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli. Tāpat amatpersonu tiek lūgts apsūdzēt par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka Valsts robežsardzes amatpersona, mantkārīgu motīvu vadīta, piekrita piedāvājumam nodot sev piederoša kredītiestādes un maksājumu sistēmas konta piekļuves tiesības nepazīstamai personai, kas deva iespēju tai nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, tādējādi pēc notikušā kādai privātpersonai tika nodarīti zaudējumi vairāku tūkstošu eiro apmērā.

Vienlaikus birojs guva pierādījumus tam, ka amatpersona sniedza apzināti nepatiesas ziņas kredītiestādei, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

Pret amatpersonu rosināts sākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 193.1 panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - tādu datu nelikumīgu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli, kā arī par Krimināllikuma 195.1 panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai par līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!