Foto: LETA

Kurzemes apgabaltiesa piespriedusi deviņus gadus ilgu cietumsodu kādam vīrietim, kurš notiesāts par amfetamīna un marihuānas neatļautu iegādāšanos un glabāšanu lielā apmērā realizācijas nolūkā, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Šī gada 12. augustā, Kurzemes apgabaltiesa, izskatot lietu apelācijas kārtībā, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par to, ka viņš realizācijas nolūkā neatļauti iegādājās un glabāja narkotisko vielu un psihotropo vielu lielā apmērā, un izvērtējot apsūdzētā, viņa aizstāvja, kā arī aizskartās mantas īpašnieka apelācijas sūdzības, taisīja saīsināto nolēmumu, ar kuru atstāja negrozītu Kurzemes rajona tiesas 2024. gada 8. marta spriedumu, ar kuru apsūdzētais tika atzīts par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Apsūdzētais laikā līdz 2023. gada 29. maijam realizācijas nolūkā neatļauti iegādājās vairāk nekā 10,7 gramus amfetamīna, kas ir aizliegta sevišķi bīstama psihotropā viela, un vairāk nekā 1,3 gramus kanabisa (izžāvētas marihuānas), kas ir augu valsts produkts ar narkotisko iedarbību un ir aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzinātais augs.

Neatļauti iegādātās narkotiskās un psihotropās vielas apsūdzētais glabāja ledusskapī savā dzīvesvietā Kuldīgā līdz brīdim, kad kratīšanas laikā tās izņēma Valsts policijas darbinieki.

Apmērs, sākot ar kuru amfetamīna daudzumi atzīstami par lieliem, ir divi grami, līdz ar to apsūdzētais kopumā iegādājās un glabāja psihotropo vielu tādā daudzumā, kas vairāk nekā piecas reizes pārsniedz šo apmēru. Savukārt kanabisa iegādāšanās un glabāšana atzīstama par izdarītu lielā apmērā, ja tā daudzumi pārsniedz vienu gramu.

Prokuratūrā norādīja, ka apsūdzētā izdarītais noziedzīgais nodarījums, kas saskaņā ar Krimināllikumā norādīto klasificējams kā sevišķi smags noziegums, ir vērsts pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, ar kuru ir radīts būtisks kaitējums, kas ir sabiedriski bīstams, jo apdraud gan paša, gan citu personu veselību un dzīvību. Apsūdzētais ar savām darbībām veicināja narkotisko vielu nelikumīgu apriti, apdraudot citu sabiedrības locekļu intereses uzturēties drošā un veselā vidē.

Būtisks atbildību pastiprinošs apstāklis ir tas, ka noziedzīgais nodarījums izdarīts nedzēsta sodāmības laikā pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, kas liecina par apsūdzētā dziļi deformēto izpratni par sociāli pieņemamas rīcības robežām, kas ar ļoti lielu varbūtības pakāpi var novest pie to pārkāpšanas nākotnē.

Prokurors ar apelācijas instances tiesas nolēmumu ir apmierināts, līdz ar to protests par to netiks iesniegts.

Minētais nolēmums vēl nav stājies spēkā, to ir iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!