Foto: Midjourney/DELFI

Labēji radikālas idejas paudoši jaunieši, tostarp krievu valodā runājoši skinhedi, pēdējā gada laikā aizvien biežāk nonāk kriminālajās hronikās. Tiek ziņots gan par fiziskiem uzbrukumiem kurjeriem un ārvalstu studentiem, gan huligānismu pret tūristiem. Rasu un nacionālā naida noziegumu skaits pieaug, norāda arī Valsts drošības dienesta vadītājs Normunds Mežviets.

Kas ir Latvijas skinhedi, kā noteikt, ka cilvēks ir kļuvis par "labējo", un ko skinhedi klasificē kā savus ienaidniekus? Atbildes uz šiem jautājumiem "Delfi" meklēja Valsts drošības dienestā (VDD).

Nacisma, rasisma un ksenofobijas kokteilis

Latvijas skinhedi visbiežāk pieder pie tā dēvētajiem "NS skinheads" – nacionālsociālisma ideoloģijas piekritējiem ar ekstrēmistisku ievirzi. Shēma ir banāla un vienkārša – atrodi ienaidnieku un apkaro viņu. Par laimi, Latvijā skinhedi vēl nav aizgājuši tik tālu, lai fiziski iznīcinātu savus pretiniekus, kā tas ir citās valstīs. Tomēr, spriežot pēc policijas un VDD reģistrēto uzbrukumu skaita, ekstrēmu uzskatu veicināti incidenti valstī ir aizvien biežāki un līdz ar to kļūst redzamāki.

Skinhedi par saviem ienaidniekiem galvenokārt uzskata tos cilvēkus, kas nav "āriešu izcelsmes" jeb indoeiropiešu saimei piederoši ļaudis ar gaišu ādas krāsu: ebreji, arābu pasaules pārstāvji, aziāti, melnādainie un romi. Par ienaidniekiem skinhedi uzskata arī LGBT+ kopienas pārstāvjus. Šis saraksts gan regulāri tiek atjaunots un papildināts.

Latvijā visbiežāk uzbrukumi tiek fiksēti tieši pārtikas kurjeriem no Dienvidāzijas. Tas ir viegls mērķis, jo nav nepieciešams laiks un sagatavošanās, lai atrastu šādus upurus.

Latvijas skinhedi par savu otro biežāko mērķi uzbrukumiem un iebiedēšanai ir izvēlējušies LGBT+ kopienas pārstāvjus. Rīgas praida gājiens šovasar parādīja, ka labējie radikāļi pat necenšas slēpties, gatavojoties uzbrukt tiem, kuri, viņuprāt, nav pelnījuši tiesības izpausties.

Vidusmēra skinheda portrets

Pēdējos gados Latvijā ir identificētas vairākas skinhedu grupas, kas ļāvušas VDD izveidot aptuvenu "vidējā skinheda" portretu.

Tas ir Rīgā vai

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!