Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavībā apsūdzētā Aleksandra Babenko dēla Artjoma Babenko, kurš citstarp tiek turēts aizdomās par Valsts policijas (VP) augsta ranga amatpersonas Romāna Jašina slepkavības plānošanu, advokāts Egons Rusanovs publiski pārmetis izmeklējošajām iestādēm, ka tās pēc apcietinājuma piemērošanas ne reizi neesot ieslodzījuma vietā nopratinājušas Artjomu Babenko, izriet no ieraksta Rusanova advokātu biroja mājaslapā.

Savā ierakstā Rusanovs uzsver, ka procesa virzītājas pavēsti Artjoms Babenko saņēma elektroniskā pasta vēstulē 16. augustā, proti, trīs dienas pēc atbrīvošanas no izmeklēšanas cietuma. Savukārt, piemēram, telefoniski ar personu neviens no tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem nav ar viņu sazinājies līdz šim brīdim, lai gan kontaktinformācija nekavējoties bija nodota procesa virzītājas rīcībā.

"Cita starpā, 2024. gada 13. augusta tiesas sēdē procesa virzītāja pat neieminējās tobrīd vēl izmeklēšanas cietumā esošajam Artjomu Babenko par ieceri, ka apcietinājuma atcelšanas gadījumā varētu tikt apsvērta cita drošības līdzekļa piemērošana," raksta Rusanovs.

Viņš skaidro, ka, piemērojot apcietinājumu 26. jūlijā, kā tā pamats tika minēts traucēšanas un pierādījumu iegūšanas apgrūtināšanas risks. Savukārt 13. augustā tiesa, lemjot par apcietinājumu atcelšanu, šādu risku nesaskatīja.

Aizstāvis īpaši uzsver, ka 19 dienu laikā Rīgas Centrālcietumā Artjomu Babenko bija apmeklējuši tikai aizstāvības pārstāvji. Sazvanīts Rusanovs "Delfi" norādīja, ka Artjomu Babenko cietumā ne reizi neviens nebija pratinājis.

Tāpat Rusanovs norādījis, ka sākotnēji pieņemtajā lēmumā par Artjoma Babenko atzīšanu par aizdomās turēto nebija sniegts nedz nodarījuma faktisko apstākļu izklāsts, nedz pamatojums pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, iespējams, izdarījis tieši Artjoms Babenko.

Savukārt 7. augustā pieņemtais lēmums par personas atzīšanu par aizdomās turēto Artjomam Babenko tika nosūtīts uz izmeklēšanas cietumu valsts valodā, lai gan procesa virzītājai bija it labi zināms, ka persona latviešu valodu nepārvalda tādā pakāpē, lai pilnvērtīgi izprastu procesuālā dokumenta saturu un spētu pret tajā pausto aizstāvēties.

Egons Rusanovs

Aizstāvis arī uzsver, ka jau 8. augusta tiesas sēdē augstāka līmeņa tiesas tiesnese vērsusi procesa virzītājas uzmanību uz to, ka vismaz šādam minimālo procesuālo darbību kopumam lietā būtu jātiek veiktam.

Rusanovs arī kritizējis Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupišu paziņojumu, kurā viņš norādījis, ka plāno vērtēt lēmumu par apcietinājuma atcelšanu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar izmeklēšanā iegūto informāciju noziedznieki, iespējams, bija gatavojušies nogalināt Jašinu atriebības nolūkā saistībā ar viņa profesionālo darbību. Jašins savulaik kā Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks bija iesaistīts Bunkus slepkavības izmeklēšanā.

Aizdomās par slepkavības tika izturētas piecas personas, tostarp Artjoms Babenko. Tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet šis lēmums tika pārsūdzēts, un Rīgas apgabaltiesas tiesnese Aina Nicmane 13. augustā apcietinājumu atcēla.

Kā vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto", pirms policija paspēja Babenko piemērot citu drošības līdzekli, viņš no Latvijas aizbrauca, un pagaidām izmeklētājiem nav izdevies viņu satikt.

Valsts policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Pēteris Bauska skaidrojis, ka Babenko ir kriminālprocesuālais pienākums pēc procesa virzītāja uzaicinājuma ierasties, lai viņam piemērotu citu drošības līdzekli. Taču viņš neierodas, un ar policiju komunicējot ar savu piecu aizstāvju starpniecību.

Babenko advokāts Egons Rusanovs raidījumam apgalvojis, ka klients aizbraucis uz Baltkrieviju, lai satiktu savu sievu. Advokāts arī apgalvojis, ka Baltkrievijā Babenko vērsies pēc medicīniskās palīdzības un ticis stacionēts. Viņam jau iepriekš esot bijušas problēmas ar spiedienu, sirdi un cukura diabētu.

Septembra sākumā gan Babenko tiekot gaidīts policijā Latvijā.

"Artjoms Babenko saņēma uz savu e-pasta adresi pavēsti, un 3. septembrī, ja nebūs nekādi ekstraordināri papildu apstākļi, protams, ka viņš ieradīsies un piedalīsies izmeklēšanas darbībās," raidījumam solījis advokāts.

"De facto" arī norādījis, ka tiesas nav paskaidrojusi, kāpēc apcietinājums Babenko atcelts. Tiesnese Nicmane pēc lēmuma sagatavošanas devusies atvaļinājumā un pēc tam tiesneses karjeru neturpinās, jo Saeima martā nolēma ar 30. oktobri atbrīvot viņu no amata pēc pašas vēlēšanās.

"De facto" esot zināms, ka Babenko nav pirmais apsūdzētais, kas pametis Latviju pēc tiesneses Nicmanes lēmuma nepiemērot apcietinājumu. Šī tiesnese savulaik neapcietināja citu advokāta Rusanova klientu Valentīnu Frolovu, kuru notiesāja par spiegošanu Krievijas labā. Frolovs pašlaik izsludināts meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!