Foto: Midjourney/DELFI

Pirmās ziņas par skinhediem Latvijā parādījās 90. gadu vidū. Sākotnēji tās drīzāk bija kā pilsētas leģendas: par viņiem daudz runāja, bet tikai retais tos bija redzējis. Par skinhediem uzskatīja gandrīz visus, kas valkāja kamuflāžas krāsojuma militārā stila bikses, "bomber" tipa jakas un augstus šņorzābakus.

Vēlāk kļuva zināms, ka Latvijā darbojas Krievijas galēji labējās nacionālistu organizācijas "Krievu nacionālā vienotība" (KNV) vietējā nodaļa. Tomēr vietējie "barkašovieši" (pēc kustības dibinātāja Aleksandra Barkašova uzvārda) sevi nekad nav uzskatījuši par skinhediem, kā arī viņu ideoloģija nebalstījās uz rasismu vai etnisko naidu un viņi neuzbruka cilvēkiem ar citādu ādas krāsu vai reliģisko pārliecību.

Lasi vairāk: Skinhedi Latvijā: kas viņi ir, kādas idejas nes un kur sastopami

Ebreju kapsētas apgānīšana

Latvijas skinhedi tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā pirmo reizi nonāca 2003. gada izskaņā, kad tika konstatēti postījumi Rīgas Jaunajos ebreju kapos Šmerlī. Lizuma ielā esošie ebreju kapi tika apgānīti 2003. gada 13. septembrī – vandaļi bija apgānījuši pieminekļus, nokrāsojuši tos ar simboliem dzeltenā krāsā un nacistiskiem saukļiem.

Pēc notikušā policija nāca uz pēdām vairākiem cilvēkiem, kuri paši sevi identificēja kā skinhedus. Vēlāk Rīgas rajona tiesa viņiem piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu:

  • Romānam R. (dzimis 1987. gadā,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!