Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šī gada 19. augustā Rīgas pilsētas tiesa izskatīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības ir saukti divi skinhedu subkultūras pārstāvji par darbībām, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu naida un nesaticības izraisīšanu personu grupā, kas izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu un kas saistītas ar vardarbību un draudiem, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Par šīm darbībām pilngadīgo jaunieti tiesa sodīja ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz diviem gadiem, savukārt nepilngadīgo jaunieti tiesa sodīja ar probācijas uzraudzību uz četriem gadiem.

Atbilstoši apsūdzībai abi jaunieši, kas sevi pieskaita pie "neo-Nazi skinheads" (skūtgalvju) radikālās kustības, šī gada 22. februārī Vērmanes dārzā, Rīgā, sitot un draudot, kā arī minētās darbības filmējot, lika diviem citiem jauniešiem izpildīt nacistu sveicienu un slavināt Ādolfu Hitleru, pēc kā minēto video ierakstu izplatīja "Telegram" kanālā.

Brīvības atņemšana ir visbargākais Krimināllikumā paredzētais soda veids. Savukārt probācijas uzraudzība ir ar brīvības atņemšanu nesaistīts sods, kura izpildi organizē Valsts probācijas dienests. Probācijas uzraudzības soda izpildes laikā notiesātā persona piespiedu kārtā tiek iesaistīta tās vecumam, psiholoģiskajām īpašībām un attīstības līmenim piemērotos sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas pasākumos. Ja persona izvairās no šī soda izpildes, tas tiek aizstāts ar brīvības atņemšanas sodu, norāda prokuratūrā, vienlaikus minot, ka ar tiesas piespriesto sodu valsts apsūdzības uzturētājs – Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors – ir apmierināts un nelūdza tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Par to, kas ir skinhedi, kādas idejas atbalsta, vairāk lasāms šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!