Foto: LETA

Ceturtdienas rītā Esplanādes apmeklētājus sagaidījis ar sarkanu krāsu apliets Barklaja de Tolli piemineklis, novērojuši aculiecinieki. Savukārt Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) ceturtdien paziņoja, ka pieminekļa demontāža atgriezusies dienaskārtībā un par to lems domes deputāti.

Pašlaik esot pabeigta mazgāšana, savukārt palikušie ķēpājumi tikšot tīrīti ar smilšu strūklu nākamnedēļ, kad piemineklis būs nožuvis, aģentūru LETA informēja Rīgas domē. Savukārt Rīgas pašvaldības policija LETA skaidroja, ka policijai minētajā vietā neesot novērošanas kameru, kas palīdzētu operatīvi reaģēt un novērst pārkāpumu.

Valsts policijā "Delfi" norādīja, ka par notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta – par huligānismu. Policija skaidro iespējamās iesaistītās personas.

Likumsargi aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri redzējuši notikušo un kuriem ir informācija, kas varētu noderēt notikušā izmeklēšanā un iesaistīto personu noskaidrošanā! Informēt policiju iespējams zvanot pa tālruņa numuru 110.

Augustā Rīgas pieminekļu padome nolēma nedemontēt Esplanādē esošo kādreizējās cariskās Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli statuju, kas pēc Rīgas uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta 2002. gadā.

Baraklaja de Tolli statujas demontāžu vairs nav plānots padomē skatīt atkārtoti.

Tomēr Ratnieks sociālajā tīklā "X" norāda, ka ir sagatavots lēmumprojekts par pieminekļa un tā postamenta demontāžu. Par to pēc pēdējā atzinuma saņemšanas būs jālemj domes deputātiem.

Pieminekli Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913. gadā. 1915. gadā Barklaja de Tolli statuju demontēja, bet postaments palika. 2002. gadā pēc uzņēmēja Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta atjaunota statujas kopija.

Par pieminekļa uzstādīšanu Rīgas dome lēma 2002. gadā. Pirms lēmuma pieņemšanas tika veikta aptauja, kurā 47,6% iedzīvotāju pauda, ka piemineklis Napoleona kara laika Krievijas karavadonim Barklajam de Tolli Esplanādē ir jāatstāj.

Pieminekļu apgānīšana ar krāsu notika jau pērn, kad vandaļu "nežēlastībā" krita Puškina piemineklis Rīgā. Vēlāk to no publiskās vides demontēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!