Foto: Shutterstock

Svētdien, 22. septembrī, Valsts policija (VP) nolēmusi atbrīvot abus vakar aizturētos ar difteriju slimo bērnu vecākus, bet piemērot viņiem divus drošības līdzekļus, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Aizdomās turētajām personām piemēroti divi drošības līdzekļi – uzturēšanās noteiktā vietā un aizliegums izbraukt no valsts.

Policijā papildina, ka saistībā ar notikušo turpinās izmeklēšana pēc Krimināllikuma 141. panta 2. daļas – par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības, vecuma, slimības vai savas nevarības dēļ, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Krimināllikums par šādu nodarījumu vainīgajai personai paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai arī naudas sodu.

Jau ziņots, ka piektdien, 20. septembrī, māte, pretēji ārstu norādēm, no Bērnu slimnīcas izņēma divus savus bērnus, kuri slimo ar difteriju. Sestdienas rītā tika aizturēti abi šo bērnu vecāki, bet bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā.

VP informēja, ka likumsargi bija saņēmuši iesniegumu no slimnīcas par to, ka 20. septembrī sieviete, pretēji ārstu norādēm, no stacionāra izņēma divus savus bērnus, kuri slimoja ar difteriju. Slimībai bijušas komplikācijas un abiem bērniem bijusi noteikta obligāta ārstēšanās slimnīcā.

Sestdien, 21. septembrī, VP darbiniekiem izdevās noskaidrot bērnu atrašanās vietu.

Saistībā ar to, ka bāriņtiesā bija pieņemts lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu abu bērnu vecākiem, par notikušo paziņots bāriņtiesai.

Bērni nogādāti slimnīcā, bet viņu vecāki – aizturēti.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Dace Ševčenko portālam "Delfi" sestdien apstiprināja, ka šāds gadījums piektdien bijis – divi bērni bez nepieciešamo "papīru" nokārtošanas pametuši slimnīcu.

Tā kā difterija ir slimība, kam var būt smagas un pat dzīvību apdraudošas komplikācijas, slimnīca vērsusies bāriņtiesā, lūdzot tai kļūt par abu bērnu likumiskajiem aizbildņiem. Bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā – viņi šobrīd jūtas labi, papildināja Ševčenko.

Jau ziņots, ka pirmdien BKUS intensīvajā terapijā mira četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju, ziņoja Latvijas Televīzija (LTV). Neviens no saslimušās ģimenes četriem bērniem nebija vakcinēts.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), saņemot informāciju par apstiprinātu difterijas gadījumu, sāka epidemioloģisko izmeklēšanu un pretepidēmijas pasākumu organizēšanu.

Difterijas diagnoze tika noteikta trīs bērniem un vienam pieaugušajam. Visi gadījumi ir savstarpēji saistīti. Epidemioloģiskā izmeklēšana un pretepidēmijas pasākumu veikšana turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!