Foto: LETA

Sieviete, kuras četrus gadus vecais bērns pirms pāris nedēļām nomira Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS), vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā (VP) ar lūgumu pārbaudīt, vai ārsti atbilstoši ārstējuši viņas bērnu, kā arī to, vai viņu darbībās nav saskatāma nolaidība un bezdarbība, portālam "Delfi" apstiprināja Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska.

"Kā ierasts, saņemot šāda veida iesniegumus, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, jāveic izmeklēšana. Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas," pauž Gžibovska.

Šī Krimināllikuma nodaļa paredz atbildību par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

"Delfi" jau vēstīja, ka 16. septembrī BKUS intensīvajā terapijā nomira četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju. Neviens no saslimušās ģimenes bērniem nebija vakcinēts, turklāt ģimene pēc tam, pretēji ārstu norādījumiem, no slimnīcas izņēma abas ar difteriju slimās meitas, par ko policija pēc slimnīcas iesnieguma sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 141. panta otrās daļas.

Kriminālprocess sākts par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības, vecuma, slimības vai savas nevarības dēļ, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Krimināllikums par šādu nodarījumu vainīgajai personai paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai arī naudas sodu.

Notikušais ir izraisījis plašu sabiedrības rezonansi – sarosījušies gan vakcīnskeptiķi, gan cilvēki, kas notikušajā vaino slimnīcas ārstus. Tāpat sociālajos medijos izskan dažādas versijas par notikušo, tostarp metot ēnu uz slimnīcu. Arī BKUS par neslavas celšanu ir vērsusies VP, iepriekš vēstīja "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!