Foto: Valsts policija

Valsts policija pagājušajā nedēļā Alūksnes pusē likvidēja laboratoriju un izņēma pēdējo gadu lielāko sintētisko narkotiku kravu – vairāk nekā vienu tonnu gatavās produkcijas, 38 000 litrus dažādu ķīmisko šķidrumu, kas paredzēti narkotisko vielu ražošanai, kā arī laboratorijas aprīkojumu, preses konferencē informēja Valsts policijas amatpersonas.

Starp aizturētajiem, kuri ir vecumā no 24 līdz 35 gadiem, pieci ir Ukrainas pilsoņi, divi – Polijas pilsoņi un viens – Armēnijas pilsonis.

Šobrīd sešām personām ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Narkotisko vielu vērtība lēšama vismaz 400 miljonu eiro apmērā, izriet no Valsts policijas amatpersonu teiktā.

Izņemtā narkotiskā viela ir tā dēvētā "laimes narkotika", ko lietojot cilvēki diskotēkās.

Kā preses paziņojumā vēsta policija, kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, tostarp veiktas septiņas kratīšanas.

Policijā akcentē, ka šī ir viena no pēdējo gadu lielākajām narkotiku izņemšanām.

Kopumā kratīšanās izņemtas:

  • vairāk nekā tonna gatavās produkcijas – sintētiskās narkotikas klefedrona;

  • vairāk nekā 38 000 litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas pēc ekspertu atzinuma ir prekursori jeb pamatvielas sintētisko narkotisku ražošanai;

  • laboratorijas iekārtas un dažādi priekšmeti, kas saistīti ar narkotisko vielu izgatavošanu;

  • piecas automašīnas – trīs vieglās un divas kravas automašīnas;

  • vairāki mobilie tālruņi, SIM kartes, rūteri, portatīvais dators un citi priekšmeti, kam ir nozīme izmeklēšanā.

Vienlaikus aizvien turpinās ekspertīzes, lai noteiktu precīzu izņemto vielu svaru un sastāvu. Narkotiskās vielas nebija paredzētas Latvijas tirgum, bet, iespējams, citām Eiropas valstīm, piemēram, Skandināvijai, kā arī Krievijas un Baltkrievijas tirgum.

Viena grama šādu narkotiku "ielas vērtība" ir aptuveni 20–25 eiro.

Operācija tika īstenota ciešā sadarbībā ar Eiropolu. Viņu pārstāvis ne tikai bija klātienē Latvijā operācijas laikā, bet arī sniedza neatsveramu analītisko un operatīvo atbalstu izmeklēšanā.

Šis noziedzīgais nodarījums tiek izmeklēts kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas – par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!