Par autortiesību pārkāpumiem internetā aizturēti divi jaunieši, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Jaunieši pirātisko informāciju izplatīja interneta vietnēs www.decoder.lv un www.pornozone.lv. Ekonomikas policija abus aizturēja aizvadītajā nedēļā.

Kratīšanu laikā aizdomās turēto dzīvesvietās atrastas vairākas datorsistēmas un datu nesēji ar pirātiskiem darbiem un datņu apmaiņas servisa uzturēšanas atbalsta rīkiem.

Pārkāpumus jaunieši izdarīja materiālā labuma gūšanai. Datņu apmaiņas servisa uzturētāji ik mēnesi sev nodrošināja vairāku simtu latu peļņu, radot autortiesību un blakustiesību subjektiem vairāku simtu latu zaudējumus ik minūti, informē policijā.

Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess par autortiesību vai blakustiesību objektu iegūšanu realizācijai, uzglabāšanu vai slēpšanu atkārtoti gada laikā, ja tie publicēti, reproducēti vai kā citādi izmantoti, pārkāpjot autortiesības vai blakustiesības, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās izdarītas lielā apmērā. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas .

Policija brīdina, ka saskaņā ar Autortiesību likuma normām autortiesību un blakustiesību objektu lejupielāde un izplatīšana Internetā bez autortiesību subjekta atļaujas ir aizliegta. Par šādām darbībām draud kriminālatbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!