Foto: LETA
Jēkabpils spēļu zāles laupītāji apzināti uzdevušies par policistiem un apgalvojuši, ka notiek narkotiku apkarošanas specoperācija, laikrakstam "Diena" pastāstīja viens no apsargiem, kurš bija aizbraucis uz notikuma vietu.

Viņš tikai pēdējā brīdī sapratis, ka notiek laupīšana, kad pamanījis maisu, ko "policisti" nesuši ārā pa durvīm, stāstījis apsargs.

"Bija izsaukums. Kad atbraucām un gājām iekšā, pie durvīm stāvēja divi cilvēki policijas formās. Galvās bija melnas maskas, redzēt varēja tikai acis. Viņi uzreiz bļāva, ka notiek kriminālpolicijas reids par narkotiku tirgošanu un visiem jāguļas zemē. Man pie galvas pielika pistoli, pārbaudīja kabatas un ar pipargāzi iepūta acīs, lai neko neredzētu," stāsta Rīgas Apsardzes sabiedrības Jēkabpils filiāles direktors.

Viņš apstiprināja, ka laupīšanas brīdī spēļu zālē notikusi naudas inkasācija. Maiss, ko laupītāji iznesuši ārā, bijis paliels un pilns, bet, vai tur iekšā bijusi nauda, viņš nav varējis redzēt.

Bijušais "Admirāļu kluba" īpašnieks Jānis Dāvis norāda, ka neesot nekāda likuma vai iemesla, kādēļ spēļu zālē nebūtu varējis būt pat ļoti daudz naudas. "Iespējams, kāds bija daudz nospēlējis. Ja inkasācija notiek reizi divās nedēļās, liela summa savākties var mierīgi," viņš uzsver. Uzņēmējs arī atminējās, ka pats savā praksē pieredzējis, ka, piemēram, kāds spēļu zālē vakarā "noliek" 20 000 latu, nākamajā dienā saprot, ko izdarījis, savāc draugus, paņem ieroci un nāk laupīt pats savu nospēlēto naudu. Tādēļ viņš vienmēr ievērojis principu, ka inkasācijai jānotiek katru dienu. Tas arī esot palīdzējis izvairīties no negodprātīgiem darbiniekiem, kuri daļu ievāktās naudas izdomā "aizņemties" uz pāris naktīm.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšnieces vietnieks Edvīns Priede laikrakstam norāda, ka kādreiz jau bijusi noteikta kārtība, cik bieži jānotiek inkasācijai, bet tā atcelta: "Nav jēgas noteikt biežumu, ja tādēļ nākas braukt no Rīgas uz Rēzekni pēc desmit latiem." Savukārt noteikt, piemēram, ka inkasācija obligāti jāveic, kad ieņemta konkrēta naudas summa, neesot iespējams, jo "neviens nestāv blakus spēļu automātiem un neskaita, cik paspēlē," turklāt automātos jābūt pietiekami daudz naudai, lai izmaksātu arī laimestus.

Jau vēstīts, ka laupīšana Jēkabpilī notika otrdien pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti. Tiesa visus aizturētos trešdien apcietināja.

Starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji.

Starp policistiem, kuri otrdien aizturēti par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, ir arī Tukuma rajona policijas likuma kalps Deniss Hristoforidi un viņa brālis, arī Tukuma policists Pāvels Hristoforidi, kuri jau iepriekš apsūdzēti kukuļošanā. Viens no brāļiem – Pāvels - savulaik raksturots kā agresīvs un neprognozējams un atlaists no darba policijā, taču ar tiesas lēmumu atjaunots amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!