Foto: Pexels.com, Tima Miroshnichenko

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu par kādas sievietes izvarošanu Pāvilostas jūrmalā pagājušā gada jūlijā un lietu nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu 2004. gadā dzimušu Lietuvas pilsoni. Sīkāka informācija par to tika sniegta preses brīfingā, kam bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Iespējamo nozieguma vaininieku policija aizturēja pēc 720 stundu garu videomateriālu analīzes. Vīrietis gan savu vainu nodarījumā nav atzinis.

Uz izmeklēšanas laiku viņam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, portālu "Delfi" iepriekš informēja policijas pārstāve Madara Šeršņova.

Pērnā gada 8. jūlijā VP ar fotorobota palīdzību aicināja atpazīt iespējamo vaininieku un informēt par viņa atrašanās vietu. Noziedzīgs nodarījums tika veikts 7. jūlijā, ap pulksten 23.20 Pāvilostas jūrmalā.

VP Kurzemes nodaļas kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Mārtiņš Brižs piektdien žurnālistiem sacīja, ka pēc notikuma bija liela sabiedrības iesaiste, un pēc izvarotāja fotorobota publicēšanas medijos cilvēki aktīvi ziņoja par cilvēkiem, kas vizuāli atbilda uzbrucēja attēlam.

Pēc cietušās ziņojuma VP nekavējoties sāka izmeklēšanu, apkārt Pāvilostai izvietoja policijas ekipāžas, pārbaudot visus cilvēkus, kas pārvietojās gan ar transportlīdzekļiem, gan kājām. Kopumā pārbaudīti vairāk nekā 500 cilvēki.

Nākamo 24 stundu laikā policija izveidoja uzbrucēja fotorobotu, pēc kura publicēšanas medijos likumsargi saskārās ar lielu sabiedrības atbalstu, kura rezultātā policisti pārbaudīja vairāk nekā 100 cilvēku, tomēr vainīgais to vidū nebija. Pēc tam policija identificēja vēl trīs cilvēkus, kuri bija līdzīgi fotorobotam un varēja atrasties Pāvilostas pludmalē, tomēr arī tie nebija vainīgi nozieguma pastrādāšanā.

Pēc videomateriālu apskatīšanas policija identificēja īsto uzbrucēju, kas, sadarbībā ar Lietuvas varasiestādēm 2022. gada 16. septembrī tika aizturēts.

Vīrieša DNS paraugs sakrita ar izmeklēšanā iegūto, viņu identificēja arī cietusī. Nozieguma pastrādāšanas brīdī viņš bija nepilngadīgs, un pēc aizturēšanas policijai savu vainu viņš neatzina un noliedza.

Tomēr VP pārstāvis žurnālistiem pauda pārliecību, ka aizturētais jaunietis ir vainīgs izvarošanā. Saskaņā ar Krimināllikumu, par dzimumaktu pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz 10 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Soda apmēru noteiks tiesa.

Kā žurnālistiem atzina Brižs, uzbrucējs pēc izvarošanas veikšanas nebija steidzies bēgt prom no valsts, taču lēni devies Lietuvas virzienā.

Šobrīd kriminālprocess ir nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai Dienvidkurzemes prokuratūrai.

Brižs pateicās gan sabiedrībai, gan medijiem un policijai. Īpašu pateicību kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks pauda cietušajai, kas sadarbībā ar policiju palīdzēja identificēt izvarotāju.

Viņš arī aicināja sabiedrību turpmāk aktīvi iesaistītes, un ziņot arī tad, ja nav pārliecības par to, vai konkrētais cilvēks patiešām ir vainīgs, jo to skaidros policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!