Foto: Shutterstock

Kādai fiziskai personai nāksies maksāt 7440 eiro lielu naudas sodu par mēģinājumu ar 150 eiro vērtu konjaka pudeli piekukuļot pašvaldības būvvaldes vadītāju, lai tas akceptētu privātmājas būvniecību kāpu aizsargjoslā, portāls "Delfi" uzzināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Birojā atzinīgi novērtēja pašvaldības būvvaldes vadītāja aktīvo rīcību, nekavējoties ziņojot par kukuļdošanu.

"Ja saņemts kukuļošanas piedāvājums, ir būtiski atcerēties galvenos rīcības soļus: nepiekrist, taču piedāvājumu tūlītēji nenoraidīt, lūdzot laiku piedāvājuma apsvēršanai vai aicinot šādus jautājumus nerisināt konkrētajā brīdī, un nekavējoties sazināties ar KNAB. Iestāde instruēs par tālākajiem rīcības soļiem, lai fiksētu noziegumu," atgādināja KNAB.

Biroja preses paziņojumā arī citēta KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule, kura uzsvērusi, ka cīņā ar korupciju, tostarp kukuļdošanu, izšķiroša nozīme ir sabiedrības aktīvai rīcībai un spējai atbilstoši reaģēt – par situāciju pēc iespējas ātrāk jāziņo tiesībaizsardzības iestādei. "Šādos gadījumos KNAB augstu vērtē katra ziņotāja pieņemto lēmumu netolerēt korupciju un uzticēt tiesībaizsardzības iestādei izmeklēt situācijas faktiskos apstākļus, lai iespējamo likumpārkāpēju varētu saukt pie atbildības," stāsta Cīrule.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2022. gada 15. jūlijā un izskatīja vienas dienas laikā paātrinātā procesa kārtībā aizdomās par iespējamu Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā noteikto noziedzīgo nodarījumu – kukuļa došanu valsts amatpersonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!