Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas šodien veic procesuālas darbības Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienībā "Projektu vadības nodaļa", apstiprināja Valmieras novada pašvaldības izpilddirektora vietniece un Valmieras novada Attīstības pārvaldes vadītāja Evija Nagle. Kā vēlāk informēja KNAB, tas veicis vairāk nekā 20 kratīšanas vairākos objektos.

Viņa gan neesot tiesīga sniegt informāciju, par kuru no pašvaldībā īstenotajiem projektiem KNAB veic pārbaudi. LTV, atsaucoties uz medija rīcībā esošo informāciju, vēsta, ka aizturēts arī Valmieras mērs Jānis Baiks.

Valmieras novada domes priekšsēdētāja Jāņa Baika ("Valmierai un Vidzemei") mobilais tālrunis pašlaik nav sazvanāms, pārliecinājās aģentūra LETA. Nagle informēja, ka Baiks ir atvaļinājumā, taču vakar viņš sevi atsaucis no atvaļinājuma un bijis darbā, bet šodien – atkal esot atvaļinājumā. Nagle nevarēja komentēt, kādu svarīgu darbu dēļ vakar priekšsēdētājs bijis darbā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiālā informācija, pārkāpumi konstatēti kādā no projekta "Industriālo teritoriju attīstība Valmierā" kārtām.

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) uzticas tiesībsargājošo iestāžu darbam saistībā ar Valmieras mēra un JV valdes locekļa Jāņa Baika aizturēšanu. "Mēs uzticamies tiesībsargājošo iestāžu darbam. Ņemot vērā, ka mums nav vairāk informācijas, šobrīd plašāku komentāru nav," teica JV pārstāve Anna Ūdre.

Baiks ir partijas "Valmierai un Vidzemei" valdes priekšsēdētājs, Valmieras novada domes priekšsēdētājs un JV valdes loceklis.

Patlaban šī projekta 1.kārta īstenota laikā no 2020.gada maija līdz 2022.gada novembrim, un projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 4 miljoni. Savukārt 2.kārta īstenota no 2020.gada decembra līdz 2022.gada novembrim, un projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 5,75 miljoni eiro.

Komentāru no KNAB aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies saņemt.

Četri miljoni eiro


Taču, kā vēlāk informēja KNAB, tas veicis kriminālprocesuālās darbības saistībā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā.

Iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā 20 kratīšanas, izņemšanas un nopratināšanas, vairākos objektos.

Šī gada 9. jūnijā Eiropas Prokuratūra (EPPO) uzsāka kriminālprocesu un to nodeva KNAB kā kompetentajai iestādei pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai. KNAB šajā kriminālprocesā izmeklē noziedzīgus nodarījumus, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un 318. panta trešajā daļā – par krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka Valmieras pilsētas pašvaldības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kopā ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldība tās īstenota projekta ietvaros prettiesiski iegūtu vairāk nekā četrus miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Projekts saistīts ar infrastruktūras izveidi ēkai Valmierā. Tādā veidā personas nodarījušas Eiropas Savienībai zaudējumus lielā apmērā.

Pašlaik sešām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, norāda KNAB.

KNAB turpina veikt pirmstiesas izmeklēšanu un nostiprināt iegūtos pierādījumus. Lai nodrošinātu iespējamo noziedzīgo nodarījumu sekmīgu pirmstiesas izmeklēšanu, KNAB šobrīd plašāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām nevar sniegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!