Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Vairāk nekā 200 izglītības iestādes visā Latvijā otrdien saņēma ziņu par iespējamu apdraudējumu un veica evakuācijas pasākumus. Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks otrdien pulksten 15 preses konferencē informēs sabiedrību par to, kas zināms VP. Preses konferencei iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

"Delfi" jau ziņoja, ka policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231.1 panta par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Līdz šim policija noskaidroja, ka izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm – redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses, bet visi gadījumi ir sasaistīti.

"Šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums," pauž VP.

VP priekšnieks Armands Ruks aģentūrai LETA norādīja, ka draudus saņēmušas aptuveni 300 izglītības iestādes, bet e-pastu IP adreses ģenerētas no dažādiem kontinentiem. Ruks arī pieļāva, ka šī kanāla mērķis bijis destabilizēt Latvijas sabiedrību.

Publiski pieejamā "Telegram" kanālā esošā informācija liecina, ka konkrētie draudi saistīti ar nacionālo naidu. Proti, kāds vīrietis publicējis krievu valodā informāciju, aicinot "latviešu bērnus baidīties". Viņš arī apkopo videoklipus no dažādām skolām, kuros redzama evakuācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!