Foto: Lauris Vīksne. Arnis Rītups "Rīgas Laika" futbola spēlē Rīgas cirkā. 2019. gads

Ņemot vērā, ka Arņa Rītupa tuvinieki ir atsaukuši iesniegumu par viņa bezvēsts prombūtni, jo ir pārliecinājušies, ka viņš nav pazudis, Valsts policija (VP) ir pārtraukusi viņa meklēšanu, portālam "Delfi" norādīja iestādē.

Policijas rīcībā esošā informācija neliecina, ka pret viņu būtu vērsts noziedzīgs nodarījums.

Jau vēstīts, ka VP informēja medijus par Arņa Rītupa pazušanu bez vēsts – viņš 12. novembrī ap pulksten 7.00 izgāja no dzīves vietas Rīgā un kopš tā laika nebija redzēts.

Valsts policija par Rītupa bezvēsts prombūtni medijus informēja 15. novembrī.

Par Rītupa pazušanu un tās nopietnību izskanējušas dažādas versijas. Arī policija un tiesību eksperti komentējuši to, vai pazušana un nevēršanās policijā ir sodāma rīcība. Par to vairāk lasāms šeit.

Zināms, ka 12. novembra vakarā filozofs piedalījies žurnāla "Rīgas Laiks" 30. jubilejai veltītā performancē uz Elizabetes ielas 2 jeb bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēkas (arī Pasaules tirdzniecības centra) jumta. Taču pēc tās viņu neesot saticis arī viņa tuvākais līdzgaitnieks, otrs žurnāla "Rīgas Laiks" izdevējs Uldis Tīrons.

16. novembrī sarunā ar "Delfi" Tīrons sacīja, ka neparko negribot ticēt, ka ar kolēģi noticis kaut kas slikts.

"Delfi" rīcībā ir informācija, ka 17. novembrī, tātad divas dienas pēc policijas paziņojuma par bezvēsts pazušanu, Rītups bijis pie saziņas ierīcēm, tostarp kārtojis darba jautājumus saistībā ar interesēm "Rīgas Laika" vajadzībām turpināt izmantot kādreizējo Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēku Elizabetes ielā 2.

18. novembrī, kad policija aizvien aicināja atsaukties iedzīvotājus, kas Rītupu būtu redzējuši, kultūras satura portāls "Satori" publicēja redakcijas sleju ar nosaukumu "105 iemesli, kāpēc Latvijā ir forši". Viens no tajā minētajiem punktiem: "Arnis Rītups atradies sveiks." Portāla redaktors un projektu vadītājs Andrejs Vīksna gan sarunā ar "Delfi" aicināja šādu medija apgalvojumu neizmantot kā oficiālu avotu. "Informācija par to, ka Arnis Rītups ir sveiks, nāca no dažiem avotiem kultūras vidē," viņš sacīja. Informācija esot publicēta, lai uzmundrinātu lasītājus.

Valsts policija vēl otrdien, 21. novembrī, pauda, ka Rītupa meklēšana turpinās, taču neesot pamata uzskatīt, ka varētu būt noticis noziedzīgs nodarījums.

22. novembra vakarā žurnāla "Rīgas Laiks" sociālo mediju kontos tika publicēts video, kurā vīrietis Gaja Foksa jeb kustības "Anonymous" maskā, kurš sevi ieraksta sākumā piesaka kā Arnis Rītups, klāsta gan par žurnāla 30. gadu jubileju, gan "Rīgas Laika" redakcijas ievākšanos ēkā Elizabetes ielā 2, gan arī netiešā veidā apliecina, ka nav bezvēsts prombūtnē.

23. novembra rītā Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska sacīja, ka policija turpina pasākumus Rītupa atrašanās vietas noskaidrošanai, un ir informēta par interneta vidē publicētajiem video.

Rītups ir žurnāla "Rīgas Laiks" izdevējs, filozofs, Latvijas Mākslas akadēmijas padomes priekšsēdētāja vietnieks, asociētais profesors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!