Foto: LETA

Ceturtdien, 15. februārī, spēkā stājies tiesas spriedums, ar kuru 14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova notiesāta par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Augstākā tiesa, izskatot Grevcovas aizstāves kasācijas sūdzību lietā par nepatiesu ziņu sniegšanu CVK, nolēma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību.

Līdz ar to šodien stājās spēkā Rīgas pilsētas tiesas 2023. gada 14. marta spriedums, ar kuru Grevcova tika atzīta par vainīgu Krimināllikuma 272. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar sabiedrisko darbu uz 160 stundām.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 18. pantu deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums, līdz ar to Grevcova šodien zaudē savu Latvijas Republikas 14. Saeimas deputāta mandātu, akcentē prokuratūrā.

Rīgas Austrumu prokuratūras virsprokurora vietnieks norādījis, ka ir apmierināts ar panākto rezultātu, tai skaitā, ka šo lietu izdevās izmeklēt un iztiesāt salīdzinoši ātri.

"Šī bija pirmā lieta Latvijas vēsturē, kad persona tiek notiesāta par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai, kandidējot Saeimas vēlēšanās," viņš atzinis, norāda prokuratūrā.

Grevcovai zaudējot deputātes mandātu, viņas vietā mandātu iegūs Amils Saļimovs, portālam "Delfi" apliecināja "Stabilitātei!" frakcijas vadītājs Aleksejs Rosļikovs.

Tādējādi "Stabilitātei!" frakcijā darbosies 10 deputāti līdzšinējo deviņu vietā.

Kā ziņots, no partijas "Stabilitātei!" saraksta 14. Saeimā ievēlētā, bet šobrīd pie frakcijām nepiederošā deputāte Grevcova tika apsūdzēta par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14. Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniedza ziņas par sevi, tai skaitā norādot nepatiesu informāciju sadaļā "Darba vieta un ieņemamie amati" un "Izglītība".

Sniegto ziņu patiesumu sagatavotajos dokumentos viņa apliecināja ar savu parakstu un parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos iesniedza CVK.

Par melošanu CVK var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trim mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijā noteiktajām minimālajām mēnešalgām.

Prokurors iepriekš lūdza tiesu Grevcovai piespriest 200 stundas sabiedriskā darba, kā arī 6000 eiro naudas sodu.

Savukārt Grevcova lūdza tiesu viņu attaisnot, apgalvojot, ka viņas vaina nav pierādīta.

Tāpat viņa uzsvēra, ka CVK dati tika mainīti vairākiem viņas partijas biedriem un par to tika informēts arī prokurors, taču viņš apsūdzētās vārdus neesot ņēmis vērā.

Viņu par vainīgu atzina gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instances tiesa. Deputātes aizstāve par otrās instances tiesas spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!